Nárok na ošetřovné, když je žena v nemocnici

Dobrý den, mám dvouletého syna, jsem s ním na mateřské dovolené.

Jdu na operaci, v nemocnici prý budu 5 dní, pak dalších min. 5-10dní musím jen ležet, pak už bych měla syna zvládnout.

Vím, že manžel má nárok na ošetřovné, v době mé hospitalizace v nemocnici. Má ale nárok i na dny, když už budu doma, ale neschopná se o syna postarat?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Lucie V., 24.09.2021 16:27

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.09.2021 15:24 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pro ošetřovné (OČR) obecně platí, že v době, kdy je na dítě čerpána peněžitá pomoc v mateřství (PPM) nebo rodičovský příspěvek, tak není nárok na ošetřovné (neplatí pro situace, kdy už žena pracuje v zaměstnání a dobírá rodičovský příspěvek, pak má ona na OČR nárok, otec dítěte stále ne).

Výjimkou z výše uvedeného, je ale právě situace, kdy osoba, která pečuje o dítě, se o něj nemůže postarat. Třeba právě z důvodu pobytu v nemocnici, v porodnici, nebo protože jí to neumožňuje její zdravotní stav.

Viz zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.), paragraf 39, odstavec 3:

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

V odkazovaném paragrafu 57 odstavec 1, písmeno b) a c) je uvedeno toto:

b) pojištěnce, který byl přijat k poskytnutí lůžkové péče nebo kterému byla na základě veřejného zdravotního pojištění poskytnuta komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče,

c) pojištěnce, který byl přijat do zdravotnického zařízení jako průvodce nezletilého dítěte přijatého k poskytnutí lůžkové péče, s výjimkou pojištěnce, který má nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství,

Váš manžel, tedy bude mít nárok na ošetřovné. A to jak po dobu vaší hospitalizace v nemocnici, tak i následně, po vašem poruštění, během vaší pooperační rekonvalescence.

V dotazu píšete o tom, že v nemocnici byste měla výt 5 dní a následně 5 – 10 dní doma.

Zde jen upozorním na to, že na OČR je nárok pouze po dobu 9 kalendářních dní (na delší ošetřovné – až 16 kalendářních dní – mají nárok pouze samoživitelé).

Pokud byste tedy nebyla schopná o dítě pečovat 10 – 15 dní, pak ale bude mít manžel nárok jen na 9 dní ošetřovného na dítě.

Na zbylé dny by musel čerpat dovolenou, nebo případně požádat v zaměstnání o neplacené volno. S ohledem na nutnost péče o dítě do 10 roků, by mu zaměstnavatel měl umožnit i to neplacené volno.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,