Nárok na ošetřovné při zkráceném úvazku

Dobrý den, mám nárok na ošetřovné při zkráceném pracovním úvazku, kdy pracují ve 12h směnném provozu ve zdravotnictví, počet hodin při polovičním úvazku mám splněných (pár směn dokonce navíc, jelikož jsem vzala v dobré víře i některé směny za nemocné kolegyně).

Má otázka zní, jestli v době pracovního volna mohu čerpat ošetřovné hlavně z důvodu uzavření školek, kdy po nočních směnách jsem doma i se 3-letou dcerou a nemohu si ani na chvíli odpočinout před nástupem do práce o nemocné pacienty.

Bere se ošetřovné pouze jako náhrada mzdy anebo i jako jiné omezení z důvodu uzavření MŠ? Má vrchní mi tvrdí, že by mi bylo ošetřovné vyplaceno pouze za den, kdy jsem měla být v práci a nebyla, kdy u polovičního úvazku uzavření školek nevidí jako problém a směny mi může eventuálně pozměnit.

Jako příklad uvádím, že tento měsíc mám/budu mít odpracováno 8x12h.nočních směn + 4x12h.ranních směn.

Velmi děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Vaksin, 13.03.2021 20:51

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.03.2021 16:07 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ošetřovné opravdu slouží jako „náhrada mzdy“ ve chvíli, kdy nemůžete vykonávat práci v zaměstnání, z důvodu péče o dítě (nebo jinou osobu). Není to nějaká „kompenzace“, za ztížené podmínky, v souvislosti s epidemií nebo něco podobného.

Základní podmínky pro nárok na ošetřovné se řídí zákonem o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.), přičemž na ně navazuje zákon o „krizovém“ ošetřovném (zákon číslo 438/2020 Sb.).

Nárok na ošetřovné je podobný, jako nárok na nemocenské dávky, v době pracovní neschopnosti. Když to zjednoduším - pokud nemůžete pracovat v zaměstnání, tak máte nárok na nemocenské dávky.

Pokud by se jednalo o zaměstnance s „klasickou“ pracovní dobou po-pá, tak ten také nemá nárok na ošetřovné pouze za víkendy (dny pracovního klidu).

S nárokem na ošetřovné je to trochu složitější. Určitě to není tak, že by bylo poskytováno pouze za „neodpracované směny“. Ošetřovné je poskytováno za kalendářní dny.

Během epidemie platí odlišné podmínky, kdy je možné ošetřovné čerpat přerušovaně. Tedy některé dny pečovat o dítě a jiné dny pracovat. Jak už jsem ale psala, není možné ošetřovné čerpat jen za dny volna.

Aktuálně to funguje tak, že na konci měsíce vyplňujete žádost o ošetřovné (za daný kalendářní měsíc) ve kterém uvádíte dny, kdy jste pečovala o dítě. Není podmínkou, abyste o dítě pečovala celý měsíc (celou dobu uzavření škol/školek).

Platí ale, že na ošetřovné za dny pracovního klidu není nárok, pokud v daném kalendářním týdnu, nevznikl nárok alespoň za jeden kalendářní den, který měl být pro zaměstnance pracovním.

Tj. pokud byste vynechala některé směny (z důvodu nutnosti pečovat o dítě), tak byste mohla mít nárok na ošetřovné za zbývající kalendářní dny.

Případnou komplikací ale může být to, že aktuální omezení osobní přítomnosti dítě v mateřských školkách, se nevztahuje na mateřské školky při zdravotnických zařízeních.

Pokud by vaše dítě navštěvovalo takovou školku, tak by na ošetřovné nebyl nárok vůbec (resp. případně jenom na „běžné“ ošetřovné z důvodu nemoci dítěte apod.).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,