Nárok na Ošetřovné pro spolupracující osobu

Dobrý den, já pracuji jako OSVČ a provozovnu mam uzavřenou, manželka je v provozovně jako spolupracující osoba.

Máme hendikepovaného, který má uzavřenou školu. Za manželku odvádí stát zdravotní a sociální pojištění. Má manželka nárok na ošetřovné?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Josef Š., 05.04.2021 13:34

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.04.2021 13:01 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud manželka nepracuje v zaměstnání, tak ji nevzniká nárok na klasické OČR (ošetřovné), na základě zákona o nemocenském pojištěním. Mohla by ale případně mít nárok na ošetřovné pro OSVČ.

Ošetřovné pro OSVČ je dotace, poskytovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu. Aktuálně je možné žádat o dotaci Ošetřovné za únor 2021, ve výši 400 Kč za jeden kalendářní den. Žádost za únor je možné podávat do 19. 4. 2021. Žádost za březen tedy bude nejdříve po tomto datu.

Na dotaci Ošetřovné mohou mít nárok OSVČ nebo i spolupracující osoby. Ale pouze za předpokladu, že se jedná o OSVČ hlavní, nebo o osoby, které jsou spolupracující osobou na hlavní činnost. OSVČ vedlejší nemají ve většině případů nárok na ošetřovné pro OSVČ (viz níže)

V dotazu zmiňujete, že stát za manželku platí zdravotní a sociální pojištění. Pokud je plátcem zdravotního pojištění stát, tak předpokládám, že je manželka spolupracující osobou jen ve vedlejší činnosti. Pak by na ošetřovné pro OSVČ nárok nebyl.

Viz podmínky nároku na dotaci:

Příjemcem dotace nemůže být ani osoba podnikající na vedlejší činnost z důvodu, že pobírá invalidní důchod nebo starobní důchod, má jiné zaměstnání, má nárok na rodičovský příspěvek nebo na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou z důvodu těhotenství a porodu, nebo osobně pečuje o osobu mladší 10 let, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost), nebo o osobu, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), pokud osoba, která je závislá na pomoci jiné osoby dle zákona o sociálních službách, je osobou blízkou, nebo žije s osobou samostatně výdělečně činnou v domácnosti, není-li osobou blízkou.

Podrobné informace a žádost najdete přímo na webu MPO zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,