Nárok na ošetřovné v březnu 2021 – 10 narozeniny

Dobrý den, od 1. 3. 2021 jsem nastoupila na OČR – nahlásila jsem ho v práci.

Synovi bude 21. 3. 2021 už 10 let. Pochopila jsem, že pokud nastoupím na OČR před narozeninami, mám nárok, dokud OČR nepřeruším. Ale jak je to s tím vygenerovaným číslem na žádosti?

To si vlastně vygeneruji, až synovi bude 10 let, protože se generuje až na konci měsíce. Nebo si ho mám vygenerovat už teď? Ale já teď nemám co odeslat na ČSSZ, protože jsme nastoupila až 1. 3. 2021

Prosím o radu, díky vám moc

Dotaz poslal/a: Petra, 03.03.2021 18:18

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.03.2021 8:09 napsal/a:
 

Dobrý den,

Potřeba pečovat o dítě u vás vznikla od 1. 3. 2021. Tím je dáno i to, jak se posuzují podmínky pro nárok na OČR, nebo i výpočet částky (rozhodné období se posuzuje k 1. 3. 2021), kterou následně dostanete.

To, kdy budete vyplňovat žádost o ošetřovné, nebo kdy si vygenerujete číslo žádosti, je v tomto kontextu irelevantní.

Podstatné je to, že v době zahájení OČR jsou splněny podmínky. Tj., že u vás byly splněny zákonem požadované podmínky k 1. 3. 2021  – dítě bylo mladší než 10 roků.

To, že dítě má 10 narozeniny v průběhu doby, kdy o něj pečujete, už nemá negativní vliv na nárok na ošetřovné. Nárok na ošetřovné je až do doby, než skončí aktuální „uzavírka“ škol (zákaz osobní přítomnosti žáků ve školách).

Příslušný formulář, si můžete bez problémů vyplnit až na konci měsíce (nebo případně ve chvíli, kdy skončí potřeba pečovat o dítě, pokud by to bylo dříve než na konci měsíce).

Vyplňovat žádost už nyní asi opravdu nemá smysl – zatím nevíte, jak dlouho budete doma s dítětem. Zda jen do 21. 3. 2021, jak vláda na začátku slibovala, nebo po celý měsíc (a případně i dále).

Pokud ale chcete mít „klid“, žádost si můžete rozpracovat už nyní a uložit rozpracovaná data včetně čísla žádosti. V online formuláři žádosti o ošetřovné je možnost „uložit data“, která vám vytvoří xml soubor, který si můžete uložit do počítače. A při finálním vyplňování pak můžete zvolit (na úvodní stránce) možnost „Načíst tiskopis ze souboru“.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,