Nárok na podporu po skončení mateřské dovolené

Dobrý den, opravdu si nevím rady.

Byla jsem 7 let na mateřské dovolené, která mi každým dnem končí. Můj zaměstnavatel na mě čeká a drží mi místo. Jenže chyba je u mě.

Měsíc před nástupem do zaměstnání jsme spolu uzavřeli dohodu o provedení práce na zkrácený úvazek. Nyní tedy chodím do práce. Praxe ukázala, že na práci bohužel nestačím a že ji neumím skloubit s péčí o dvě malé děti.

Manžel pracuje na turnusy v zahraničí. Práce je časově velmi náročná a já nestíhám ani vyzvednout děti.

Nechci nastoupit v den ukončení mateřské dovolené a nevím si rady.

Bojím se, že zaměstnavatel nepřistoupí na dohodu. A jak to pak bude s registrací na úřadu práce? Budu mít nárok na podporu?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Petra V., 28.09.2021 21:07
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.09.2021 18:26 napsal/a:

Dobrý den,

Jen pro přesnost, zcela určitě jste nebyla 7 roků na mateřské dovolené. Spíše se jednalo o rodičovskou dovolenou.

Mateřská dovolená, je pouze 28 nebo 37 týdnů (v době krátce před porodem, a následně i po porodu). Následuje pak rodičovská dovolená, kterou můžete mít až do 3 roků nejmladšího dítěte.

Nejpozději den, po třetích narozeninách dítěte, byste se měla vracet do zaměstnání, nebo se domluvit na jiném řešení. Těch je hned několik:

1) Můžete zkusit požádat zaměstnavatele o neplacené volno – zde je to o dohodě, a zaměstnavatel vám ho nemusí umožnit. Je také otázka, jestli by například roční neplacené volno, nějak pomohlo řešit vaši situaci.

2) Můžete zaměstnavatele požádat, například o práci na zkrácený úvazek. Podle zákoníku práce, má zaměstnavatel povinnost vám vyhovět (pokud mu v tom nebrání nějaké vážné provozní důvody) – viz paragraf 241, Zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), odstavec 2:

(2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost)77a), o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

3) Pokud v zaměstnání již dále nechcete pracovat, pak můžete ukončit pracovní poměr výpovědí nebo dohodou o ukončení pracovního poměru.

V případě, že by zaměstnavatel neakceptoval dohodu, o ukončení pracovního poměru, pak byste musela dát výpověď. Tu můžete dát kdykoliv, nemusíte čekat až na konec rodičovské dovolené.

U standardní výpovědi je výpovědní doba 2 měsíce. Po skončení zaměstnání, byste měla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Ve výpovědi nebo v dohodě o ukončení pracovního poměru, by mělo být uvedeno, že pracovní poměr ukončujete, v souladu s ustanovením v paragrafu 5c, zákona o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.). Například z důvodu nutnosti péče o dítě do 4 roků, případně z důvodu docházky dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte.

Tyto důvody, spadají mezi tzv. „vážné důvody“ pro ukončení zaměstnání, při kterých se následně nekrátí podpora v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď