Nárok na podporu v nezaměstnanosti a mateřský příspěvek

Dobrý den,

jsem v současné době v pracovní neschopnosti v 3. měsíci těhotenství.

Současná pracovní smlouva na dobu určitou, mi končí 30. 9. 2021 a nebude vzhledem k mému stavu prodloužena.

V předchozích 4 letech jsem byla stále zaměstnána, pouze od 1. 6. 2020 do 31. 10. 2020 jsem byla registrována na úřadu práce a pobírala podporu v nezaměstnanosti.

V případě, že bych pracovní neschopnost k 30. 9. 2021 ukončila a evidovala se od 1. 10. 2020 na Úřadu práce:

1) Budu mít nárok na mateřský příspěvek? Pokud ano – z čeho se vypočítává jeho výše?

2) Měla bych nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana P., 19.09.2021 17:58

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.09.2021 16:53 napsal/a:
 

Dobrý den,

Po skončení zaměstnání, ve kterém jste již těhotná, je zde ochranná doba pro nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství). Vzhledem k tomu, že jste v posledním zaměstnání byla cca 11 měsíců, pak je tato ochranná doba 180 kalendářních dní, od skončení zaměstnání.

Pokud vám termín nástupu na PPM vychází tak, že k němu dojde ještě během ochranné doby, pak byste měla mít na PPM nárok.

Termín začátku PPM je v době 6 – 8 týdnů, před očekávaným termínem porodu. Pokud jste nyní ve 3 měsíci, pak by vám podle všeho měl termín zahájení PPM spadat ještě do ochranné doby (neznám ale předpokládaný termín porodu, takže si to raději překontrolujte sama).

Na PPM byste měla mít nárok. Splňujete i podmínku, minimální doby účasti na nemocenském pojištění, v rozsahu alespoň 270 kalendářních dní, za poslední dva roky.

Výše PPM, by se pak odvíjela od vašich příjmů v zaměstnání (před začátkem neschopenky). Jak doba na neschopence (a nemocenské dávky), tak i doba na Úřadu práce (a podpora v nezaměstnanosti) se ve výpočtu PPM, nijak neprojeví.

Pokud byste k 30. 9. 2021, ukončila pracovní neschopnost, pak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Od vaší poslední podpory v nezaměstnanosti, jste „odpracovala“, více než 180 dní, takže nyní máte nárok na podporu v plném rozsahu.

Nebo také nemusíte pracovní neschopnost ukončovat. A až do nástupu na PPM, můžete být na neschopence, i s nárokem na nemocenské dávky.

To, že vám končí zaměstnání, není důvodem pro ukončení neschopenky. Na neschopence, můžete být i po skončení zaměstnání, a váš nárok na nemocenská dávky trvá i nadále.

Záleží tedy spíše na vás, zda je pro vás výhodnější podpora v nezaměstnanosti nebo nemocenská.

Jen podotýkám, že pokud ukončíte neschopenku, a půjdete se registrovat na ÚP, tak to není jen o tom, že vám ÚP bude platil podporu v nezaměstnanosti.

Jako uchazeč o zaměstnání, musíte splňovat i určité povinnosti – pravidelné schůzky na ÚP, aktivní hledání nového zaměstnání, povinnost přijmou místo, které vám ÚP nabídne, atd.

Na neschopence, jste ale zase omezena tím, že máte vycházky, a mimo ně, musíte být doma. Oboje má své pro i proti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,