Nárok na podporu v nezaměstnanosti po ukončení zaměstnání ve zkušební době

Dobrý den, prosím o radu.

Pracoval jsem v zahraničí rok a tři měsíce, a protože jsem překročil roční lhůtu, tak jsem neměl nárok na podporu v nezaměstnanosti poté, co jsem se vrátil zpět do ČR.

Na pracovním úřadě jsem byl půl roku bez podpory a po tom půl roce, se mi podařilo najít práci. Práce je to ovšem nejistá.

Pokud bych o práci přišel, skončil v ní během zkušební lhůty a poté se znovu přihlásil na pracovní úřad, tak mám poté nárok na podporu v nezaměstnanosti, nebo musím odpracovat nějakou dobu, aby nárok vznikl?

Děkuji Vám za odpověď

Dotaz poslal/a: Honza, 15.01.2021 18:34
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.01.2021 16:35 napsal/a:

Dobrý den,

Abyste měl nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí být splněna podmínka účasti na důchodovém pojištění v délce alespoň 12 měsíců za poslední dva roky.

Pokud správně rozumím tomu, co píšete v dotazu, tak nyní jste nárok na podporu v nezaměstnanosti neměl, právě proto, že jste nesplňoval tuto podmínku minimální „odpracované“ doby (doby účasti na důchodovém pojištění).

Pokud byste nyní ukončil zaměstnání ještě ve zkušební době, tak zřejmě opět nebudete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Po skončení zaměstnání, by se posuzovalo období předchozích 24 měsíců. A vám by do něj spadaly zřejmě jen ty měsíce v aktuálním zaměstnání. Což pro nárok na podporu v nezaměstnanosti nestačí.

V předchozích 2 letech, byste tam asi neměl jinou dobu účasti na důchodovém pojištění (nebo náhradní dobu důchodového pojištění). Doba předchozí nezaměstnanosti se nepočítá. Doba, kdy jste pracoval v zahraničí se vám zřejmě také nepočítá (jinak byste měl nárok na podporu už před tím).

Práce v zahraničí se vám pro nárok na podporu může započítávat jen v některých případech. Pokud se jednalo například o práci v EU, nebo v některé jiné zemi, se kterými má ČR uzavřeny dohody o sociálním zabezpečení. Musel byste doložit, že jste v dané zemi odváděl pojištění atd. (podrobněji viz například zde).

Pokud se vám doba práce v zahraničí nedá započítat pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak to pro vás nyní znamená, pracovat minimálně jeden rok (12 kalendářních měsíců), abyste měl nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Po ukončení zaměstnání ve zkušební době, vám tak nárok na podporu v nezaměstnanosti vzniknout nemůže.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď