Nárok na porodné u nezletilé matky

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli bych měla mít nárok na porodné.

Je mi 17let, 18 mi bude v dubnu 2021 a koncem ledna 2021 bych měla porodit. Bydlím se svou matkou.

Bude se její příjem také posuzovat, já žádný nemám, otec dítěte se mnou není a nic mi nedává.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Zuzana, 16.01.2021 20:49

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.01.2021 15:51 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na porodné byste mohla mít nárok, pokud budete splňovat příslušné podmínky. To, že jste zatím nezletilá, nemusí hrát roli. O porodné nebo i o rodičovský příspěvek, si můžete požádat i před dosažením zletilosti.

Co se týká nároku na porodné, tak tam to, že bydlíte se svou matkou, nehraje roli. Roli by to hrálo u jiných sociálních dávek – například u příspěvku na bydlení nebo u dávek pomoci ve hmotné nouzi.

V případě porodného (nebo i příspěvku na dítě), byste se jako společně posuzované osoby, měla zahrnovat pouze vy + dítě + případně otec dítěte.

Nárok na porodné vám vzniká, pokud váš průměrný měsíční příjem za poslední 3 měsíce (kalendářní čtvrtletí) nepřekročí 2,7 násobek životního minima.

Pokud se vám dítě narodí v lednu 2021, pak se budou posuzovat příjmy za říjen až prosinec 2020.

Standardně se posuzuje příjem otce a matky dítěte. V takovém případě, je maximální výše příjmu pro nárok na porodné, ve výši 23 544 Kč měsíčně.

Pokud by se neposuzoval příjem otce dítěte, pak je na porodné nárok, pokud váš průměrný příjem nepřekročí 14 904 Kč měsíčně.

V případě, že s vámi otec dítěte nežije (tj. nesdílí s vámi společnou domácnost a nepodílí se na nákladech), pak je případně možné požádat o jeho vyloučení z okruhu společně posuzovaných osob.

K tomu slouží příslušný formulář „Žádost o vyloučení osoby z okruhu společně posuzovaných osob“ viz zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,