Nárok na PPM u druhého dítěte po rodičovské

Dobrý den, prosím o radu.

Nyní jsem na mateřské dovolené (od 10. 8. 2020). Po skončení mateřské si zažádám o rodičák na dobu do 3 roků dítěte.

Bohužel mi ale během toho skončí pracovní poměr v mé nynější práci. Konkrétně už 30. 6. 2021.

Jde mi o to, kdybychom se rozhodli mít zanedlouho druhé dítě, je mi jasné, že nemám nárok na PPM.

Ale kdyby se mi po skončení rodičovské dovolené (samozřejmě pak budu hledat) povedlo najít práci, kolik musím mít odpracováno, abych měla nárok na PPM?

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Iveta P., 31.12.2020 16:43

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.01.2021 15:23 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), platí i u druhého dítěte stejné podmínky, jako u toho prvního. Není zde žádný velký rozdíl.

I u druhého dítěte, musí být splněna podmínka minimální doby účasti na nemocenském pojištění. A to minimálně 270 dní, za poslední 2 roky, před začátkem mateřské na druhé dítě.

Pokud vám pracovní poměr skončí v průběhu rodičovské dovolené, tak vám tím skončí i účast na nemocenském pojištění. Tj. od 1. 7. 2021 budete nezaměstnaná. Do té doby trvá váš pracovní poměr.

Záleží tedy mimo jiné i na tom, kdy byste otěhotněla, a co přesně by vám spadalo do doby posledních 2 roků, před začátkem případné druhé mateřské.

Určitě je potřeba, abyste před druhou mateřskou byla zaměstnaná v nějakém dalším zaměstnání. Pro nárok na PPM, musíte být v době jejího zahájení zaměstnání nebo být alespoň v ochranné lhůtě (až 180 dní od skončení posledního zaměstnání, kde jste byla těhotná).

Z aktuálního zaměstnání, které vám skončí 30. 6. 2021, by vám ochranná doba pro nárok na PPM plynula jen v případě, že byste k 30. 6. 2021 již byla těhotná. Což je asi brzy.

Tj. v době, až to bude aktuální, byste měla být zaměstnaná. Pak bude záležet, jestli vám do doby posledních dvou roků, bude spadat ještě toto poslední, ukončené zaměstnání nebo ne. Pokud již ne, pak byste v novém zaměstnání musela pracovat minimálně cca 9 měsíců (tak aby to odpovídalo 270 kalendářním dnům od začátku zaměstnání).

Pokud by vám do doby posledních dvou let spadalo ještě současné zaměstnání, pak by vám mohla stačit i kratší doba.

Mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) začíná v době 6 – 8 týdnů před porodem. K datu zahájení PPM se pak posuzuje období předcházejících 2 roků - resp. předchozích 24 měsíců. Během nich potřebujete mít účast na nemocenském pojištění v požadované minimální délce.

Účast na nemocenském pojištění vám vzniká dnem zahájení pracovního poměru a končí na konci pracovního poměru. Započítávají se pak všechny kalendářní dny (tj. ne jenom ty pracovní).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,