Nárok na příspěvek na bydlení v případě kategorie plátce péče o dítě do 7let věku

Dobrý den,

dovolte se mi prosím Vás dotázat, zda mám nárok na příspěvek na bydlení  i poté, co mi zanikne DPP.

Zdravotní pojištění mi hradí nyní pojišťovna, jelikož pečuji celodenně o dítě do 7 let, druhé vzdělávám doma.

Nyní pracuji na DPP, pobírám příspěvek na bydlení i HN. V případě, že mi DPP neprodlouží, přijdu jistě o dávky HN, ale nevím, zda mohou zamítnout i příspěvek na bydlení (podle jakého zákona, §)?

Pokud bych nenastoupila na ÚP nebo se mi v mezi čase nepodařilo sehnat další DPP či DPČ a byla bych vedena pouze jako kategorie plátce péče o dítě do 7let.

Děkuji Vám, zdravím

Dotaz poslal/a: H.K., 23.11.2021 9:01
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.11.2021 19:19 napsal/a:

Dobrý den,

Dávky hmotné nouze a příspěvek na bydlení, který spadá pod „běžné“ sociální dávky, jsou dvě odlišné věci. Každá z nich se řídí jiným zákonem.

U dávek hmotné nouze, se mimo jiné sleduje i to, zda se žadatel o dávku aktivně snaží o zlepšení své finanční situace. Například už jen tím, že je vedený na Úřadu práce.

U příspěvku na bydlení, ale nic takového není. Na rozdíl od dávek hmotné nouze, se zde nesleduje celková sociální a majetková situace žadatele.

Na příspěvek na bydlení, má nárok kdokoliv, kdo splní příslušné podmínky. Nárok mohou mít i studenti, nezaměstnaní, důchodci, prostě kdokoliv, kdo splňuje podmínky.

Jedná se především o to, aby šlo o nájemní byt, či byt v osobním/družstevním vlastnictví. Dále hrají roli doložené náklady na bydlení. Na tom se u vás zřejmě nic nezmění.

Dokládají se také příjmy. Pokud byste byla zcela bez příjmů, pak se při posuzování nároku na příspěvek na bydlení uplatní ustanovení paragrafu 27, zákona o státní sociální podpoře:

(3) Pokud rozhodný příjem rodiny, z něhož se vychází při stanovení výše příspěvku na bydlení, nedosahuje částky životního minima rodiny, započítává se pro stanovení výše příspěvku na bydlení jako rozhodný příjem rodiny částka odpovídající životnímu minimu této rodiny.

Tj. při posuzování nároku na příspěvek na bydlení a výpočtu jeho výše, se to bude brát tak, že máte příjem ve výši životního minima vaší rodiny.

Pokud byste byla bez příjmů, tak byste namísto potvrzení o příjmech, dokládala formulář „Prohlášení osob, které nemají příjmy rozhodné pro nárok na dávky“ – viz zde.

Jinak ale v podmínkách pro nárok na příspěvek na bydlení, není nikde požadováno to, abyste byla zaměstnaná nebo něco podobného.

Přesné podmínky, za kterých je nárok na příspěvek na bydlení, si můžete přečíst například zde. Jedná se o zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995. Příspěvek na bydlení jsou věnovány paragrafy 24 až 28.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď