Nárok na sociální dávky – změna trvalého bydliště na obecní úřad

Dobrý den, mám kamarádku, která se ocitla v nepříznivé životní situaci.

Má malé miminko, přítel ji opustil a zatím neplatí žádné peníze. Ona má jen 7500 Kč rodičovského příspěvku.

Žije u své matky, ale peníze nemají společné a její matka jí nijak finančně nepomáhá. Platí jí nájem a jinak si vše kupuje sama. S matkou též nemá moc dobré vztahy, ale peníze nemá, aby si mohla sama zaplatit podnájem.

Chtěla si vyřídit nějaké sociální příspěvky, ale řekli jí, že nemá nárok na nic, dokud bydlí s matkou.

Chtěla jsem se zeptat, jak by to bylo, kdyby si změnila trvalý pobyt na obecní úřad a zatím bydlela u matky, než se postaví na své nohy. To už by nějaký příspěvky dostala? Nebo jak to udělat. Jiné příjmy, než rodičovský příspěvek nemá.

Děkuji moc za radu a přeji hezký den.

Dotaz poslal/a: Petra Š., 20.02.2021 12:47

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.02.2021 17:23 napsal/a:
 

Dobrý den,

Trvalý pobyt si nemůžete „jen tak“ změnit na obecní úřad. Nemůžete přijít na úřad a oznámit jim, že teď tam budete mít trvalé bydliště.

Ke změně trvalého pobytu na adresu městského či obecního úřadu, dochází pouze v případě, pokud je rušeno trvalé bydliště a není známa nová adresa trvalého pobytu. To se pak z formálních důvodů, zaeviduje právě adresa městského úřadu.

K tomu by mohlo dojít jen v případě, že by někdo jiný – zpravidla majitel nebo nájemce bytu, kde má vaše přítelkyně trvalý pobyt, požádal o zrušení jejího trvalého bydliště (tam, kde ho má nyní).

Bylo by nutné doložit, že v daném bytě prokazatelně minimálně 3 měsíce nežije. A pokud by na úřadu nebyla známa adresa jejího nového pobytu, pak by se to změnilo na adresu obecního úřadu.

Takové situace se řeší, když se například nájemník bytu odstěhuje, a nezmění si trvalé bydliště. Nejde ale dost dobře, zrušit trvalé bydliště a přitom v daném bytě i nadále bydlet. Šlo by jenom změnit adresu do nějakého jiného bytu (jinou adresu).

S ohledem pro nárok na sociální dávky, není ale místo trvalého bydliště až tak důležité. U většiny sociálních dávek se neposuzuje trvalé bydliště, ale to kde daná osoba skutečně bydlí.

Takže pokud by si vaše přítelkyně nějakým způsobem změnila trvalé bydliště, ale i nadále bydlela u své matky, tak na tom bude úplně stejně, jako je nyní. U sociálních dávek jsou zpravidla posuzovány společně osoby, které sdílí společnou domácnost.

Vaše přítelkyně by se tedy potřebovala nejprve odstěhovat, začít bydlet sama (v nějakém pronajatém bytě). A pak by pravděpodobně mohla mít nárok na nějaké sociální dávky.

Co se týká přítele a toho že jí opustil a nic neplatí, tak zde by se určitě měla obrátit na soud a požadovat stanovení vyživovací povinnosti (aby soud určil povinnost platit výživné). Na základě toho je pak možné vymáhat alimenty i přes exekutora.

Nebo od července 2021, se bude možné obrátit se na Úřad práce a požádat si o náhradní výživné od státu. To by mělo být vypláceno od 1. 7. 2021, jako nová sociální dávka, ve výši až 3000 Kč na jedno dítě.

Předpokladem ale je to, že bude stanovena vyživovací povinnost (povinnost platit alimenty) a že budou vymáhány (při jejich neplacení) exekučně.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,