Nástup do práce po rodičovské dovolené – zkrácení úvazku?

Dobrý den, potřebovala bych pomoc.

Koncem ledna mi končí rodičovská dovolená věkem dítěte 3 let. Zaměstnavatel mi nemůže nabídnout práci na HPP z důvodu, že nemá takový výdělek, aby uživil 4 zaměstnance. Nabízí mi případně částečný úvazek, což nemůžu přijmout z finančních důvodů.

A teď otázka: když tuto nabídku nepřijmu, nepřijdu o případné odstupné a proplacení dovolené (mám nevyčerpaných 20 dni).

A jak by to bylo, když se budu hlásit na pracovní Úřad, budu mít nárok na podporu?

Pracovala jsem pro zaměstnavatele 12 let.

Nevím, co mám dělat, abych finančně o něco nepřišla, na co mám nárok.

Děkuju moc za pomoc.

Dotaz poslal/a: Adela B., 21.12.2021 13:21
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.12.2021 9:37 napsal/a:

Dobrý den,

Jak sama správě píšete, rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítě. Následující pracovní den po narozeninách, byste tedy měla jít zpět do zaměstnání.

Pokud máte v zaměstnání pracovní poměr na dobu neurčitou, pak má zaměstnavatel povinnost, zařadit vás na pracovní místo a přidělovat vám práci, v souladu s tím co máte uvedeno v pracovní smlouvě.

Po skončení rodičovské dovolené, vám sice zaměstnavatel nemusí dát identické pracovní místo/identickou pracovní pozici, jako jste měla před mateřskou dovolenou, musí vám ale dát odpovídající práci, která je v souladu s tím, co máte v pracovní smlouvě.

To, že by vám zaměstnavatel musel dát stejné pracovní místo/pozici se týká pouze návratu po ukončení mateřské dovolené (či neschopenky apod.).

Pokud máte v pracovní smlouvě dojednanou týdenní pracovní dobu např. 40 hodin, a například administrativní práce, pak vám zaměstnavatel musí přidělovat tento druh práce, v tomto rozsahu (nemůže vám zkrátit pracovní úvazek, nebo po vás požadovat jiný druh pracovní činnosti).

Pokud by pro vás zaměstnavatel práci neměl, pak se jedná o překážku na straně zaměstnavatele. A vy máte nárok na 100% mzdy, i když pro vás nebude mít práci.

Zaměstnavatel vám může navrhnout změnu pracovní smlouvy. Nemůže si ji na vás ale vynucovat.

Jednostranná změna pracovní smlouvy (změna z plného na zkrácený úvazek) není možná. Podobná změna je možná, jen pokud souhlasí obě strany (obecně – téměř jakákoliv změna pracovní smlouvy, je možná pouze dohodou – se souhlasem obou stran).

Zaměstnavatel vám pochopitelně může dát i výpověď z nějakého zákonného důvodu. Pak ale máte nárok na výpovědní dobu dva měsíce + k tomu i odstupné, minimálně ve výši 3 násobků průměrné mzdy (resp. průměrného výdělku).

Při ukončení zaměstnání vám tedy zaměstnavatel musí vyplatit minimálně 5 platů (na cokoliv menšího byste neměla přistoupit).

Pozor také na to, že zaměstnavatel vám po rodičovské dovolené, nemůže „jen tak“ dát výpověď pro nadbytečnost (z organizačních důvodů).

Pokud by důvodem vaší nadbytečnosti mělo být to, že během vaší rodičovské dovolené, zaměstnavatel na vaše místo přijal nějakého jiného zaměstnance (a dal mu smlouvu na dobu neurčitou), pak by se nejednalo o platný důvod pro výpověď ze strany zaměstnavatele.

Je asi pochopitelné, že zaměstnavatel se danou situaci snaží vyřešit tak, jak je to nejvýhodnější pro něj – nabízí vám zkrácený úvazek. Na to ale nemusíte přistupovat.

Může vám také případně nabídnout i nějakou dohodu o ukončení pracovního poměru. Tu byste ale měla akceptovat jen v případě, že bude zahrnovat minimálně 5 platů (2+3).

Jak již bylo uvedeno výše, pokud pro vás zaměstnavatel nemá práci, pak se jedná o překážku na jeho straně, a vy máte nárok na 100% platu až do doby, než pro vás práci mít bude, nebo než vám případně dá výpověď.

Pokud by byl váš pracovní poměr ukončen výpovědí ze strany zaměstnavatele nebo i dohodou, pak máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Výše podpory by se pak měla odvíjet od vaší mzdy, na kterou vám bude vznikat nárok ve výpovědní době.

Pokud ale současně při ukončení zaměstnání dostanete odstupné (na které máte zákonný nárok), tak vám bude podpora v nezaměstnanosti vyplácena později.

Po ukončení zaměstnání byste měla jít do 3 pracovních dní na Úřad práce (minimálně s ohledem na zdravotní pojištění, můžete to mít i vliv na výpočet podpory).

Za první 3 měsíce na Úřadu práce (doba, za kterou máte nárok na odstupné), ale nedostáváte podporu. Ta vám začne být vyplácena až od 4 měsíce (resp. reálně ji dostanete až pátý měsíce – vyplácí se až zpětně). A máte na ni nárok minimálně 5 měsíců (záleží i na věku).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď