Nástup do práce po rodičovské dovolené

Dobrý den, potřebovala bych poradit, na pracovním Úřadě mi nejsou schopni dát odpověď.

Situace je taková:

V lednu 2022 mi končí rodičovská dovolená a měla bych nastoupit do práce (dceři budou 3 roky a bohužel nemáme školku, ani případné babičky na hlídání, tak nebudu schopná nastoupit a nemyslím si, že ani do budoucna, bych mohla dál pokračovat v práci, kde jsem pracovala 12 let, jelikož pracovní doba 8:30 -17:00 hod po – pá s malým dítětem, by byla vhodná).

A co dál:

– Požádat zaměstnavatele o neplacené volno do doby cca září než dcera nastoupí do školky a být úplně bez prostředků a poté nejspíše dát výpověď

– Dočerpat dovolenou, kterou jsem při přechodu z mateřské na rodičovskou nedočerpala a poté dát výpověď z vážného důvodu (a to nevím, zda bych měla nárok na plnou podporu v nezaměstnanosti můj průměrný plat čistý byl 21000 nebo jen na tu zkrácenou po rodičovské dovolené. když jsem neodpracovala těch 12 měsíců. Na to mi nebyli schopni odpovědět, pokud neuvidí můj list důchodového pojištění).

Myslíte si, že mi můžete zodpovědět můj dotaz, byla bych vám vděčná.

A dal ještě, jestli mám nárok na zvýšený přídavek na dítě, pokud manžel pracuje a bych byla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání.

Děkuji moc.

Dotaz poslal/a: Adela B., 01.11.2021 22:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.11.2021 18:50 napsal/a:
 

Dobrý den,

Máte určitě několik různých možností, žádná z nich ale asi není zcela ideální.

1) Můžete zaměstnavatele požádat o neplacené volno. Zaměstnavatel by vám měl v tomto ohledu vyjít vstříc, pokud mu to umožňují provozní podmínky. Jak ale sama píšete, neřešilo by to, že byste byla bez příjmu.

Během neplaceného volna (v době péče o dítě do 4 roků), za vás stát dál platí zdravotní pojištění. Po vyčerpání rodičovského příspěvku, již ale není nárok na žádné „speciální“ sociální dávky (pouze na běžné sociální dávky – v závislosti na příjmech dalších osob ve společné domácnosti).

Řešením by mohla být nějaká práce na DPČ či na zkrácený úvazek, který byste mohla mít i během neplaceného volna.

2) Můžete zaměstnavatele požádat o zkrácený úvazek či jiné rozložení pracovních směn. Dle zákoníku práce, by vám měl zaměstnavatel vyhovět (opět, pokud mu v tom nebrání nějaké vážné důvody) – viz paragraf 241, zákoník práce:

§ 241

(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti. 

(2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost), o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

3) Po skončení rodičovské můžete ukončit pracovní poměr -  pokud byste nejprve čerpala dovolenou, a následně dávala výpověď, pak je nutné počítat i s výpovědní dobou, což jsou minimálně 2 měsíce, po které byste měla chodit do zaměstnání (pokud se nedohodnete jinak).

Alternativně je možné pracovní poměr ukončit i dohodou, kde by měl být opět uveden nějaký vážný důvod (péče o dítě).

Co se týká podpory v nezaměstnanosti, tak tam je to tak, že pokud po rodičovské vůbec nepracujete, a jako vaše poslední „zaměstnání“ se bere rodičovská, pak je opravdu podpora v nezaměstnanosti nízká – viz paragraf 51, zákon o zaměstnanosti:

§ 51

(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže 

a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

Pokud byste ale po skončení rodičovské dovolené, čerpala ještě řádnou dovolenou, nebo následně i pracovala během výpovědní doby, pak by se na vás toto ustanovení vztahovat nemělo.

Je ale nutné jít na Úřad práce nejpozději do 3 dnů od skončení zaměstnání, jinak by to mohlo být bráno tak, že po skončení zaměstnání, jste se vrátila k péči o dítě, a opět by byl nárok jen na nízkou podporu v nezaměstnanosti.

4) Na zvýšení přídavek na dítě, je nárok, pokud alespoň jeden z rodičů, má příjem ze zaměstnání, z podpory v nezaměstnanosti, z nemocenské, mateřské, rodičovské, atd., ve výši alespoň životního minima jednotlivce. Tj. pro zvýšený příspěvek na dítě stačí, že pracuje manžel. Nebo i to, že případně budete mít podporu v nezaměstnanosti (pokud bude vyšší než životní minimum jednotlivce).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,