Nástup do práce před uplynutím RD

Dobrý den,

jsem na RD do března 2023, plánuji si nastoupit do zaměstnání, ale už v lednu 2022, dcerce budou 3 roky v říjnu 2022 a v září by mi jí měli vzít do školky a pracovní místo mám dohodnuté jen slovně.

Pracovní poměr byl na dobu určitou, takže teoreticky mě vzít nemusí, ale pokud by vše vyšlo jak je domluvené, přišla bych nástupem do práce o 2 měsíce RD?

Dotaz poslal/a: Marie, 08.08.2021 10:29

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.08.2021 14:27 napsal/a:
 

Dobrý den,

Je nutné rozlišovat mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem. Jedná se o dvě zcela nezávislé věci.

  • Rodičovská dovolená je neplacené volno, které vám poskytuje zaměstnavatel.
  • Rodičovský příspěvek je sociální dávka, kterou vám platí stát prostřednictvím Úřadu práce, na základě péče o dítě.

Nárok na rodičovský příspěvek máte v případě, že je zajištěna péče o dítě. Péči o dítě ale nemusíte zajišťovat vy sama osobně.

Může být zajištěna třeba tím, že dítě hlídá babička, chůva, nebo je ve školce (u dětí do dvou let je omezena maximální doba, po kterou může být v průběhu měsíce ve školce nebo podobném zařízení).

Nárok na rodičovský příspěvek ale není nijak omezen tím, zda pracujete a máte nějaké příjmy. Na rodičovský příspěvek tedy máte nárok, i když už pracujete a dostáváte výplatu. Nebo i v případě, že třeba během rodičovské dovolené podnikáte jako OSVČ.

Na rodičovský příspěvek, byste měla nárok i v případě, že byste nastoupila zpět do zaměstnání, zde onemocněla a byla v pracovní neschopnosti.

Na rodičovský příspěvek tedy máte nárok i v době, kdy už nejste na rodičovské dovolené a chodíte do zaměstnání nebo vykonáváte jinou činnost.

Výplata rodičovského příspěvku skončí, pokud je vyčerpána celá částka, nebo pokud má dítě už 4 roky. Rodičovský příspěvek také končí při narození dalšího dítěte.

Výplata rodičovského příspěvku by případně mohla být přerušena i v situaci, že byste byla dlouhodobě hospitalizována v nemocnici (déle než 3 měsíce).

Nástup do zaměstnání, ale na rodičovský příspěvek nemá žádný vliv.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,