Návrat do zaměstnání po mateřské dovolené

Dobrý den, jsem matka na rodičovské dovolené. A potřebovala bych poradit.

Jsem učitelka, zpět do zaměstnání se vracím v únoru 2022. Zaměstnavatel mě náhle kontaktoval, že při mém nástupu v únoru nebude mít pro mě plný úvazek dle smlouvy.

Smlouvu mám na plný úvazek na dobu neurčitou. Nabízí mi maximálně poloviční úvazek (13 hodin).

Jaké jsou mé možnosti obrany. Chci se dohodnout, ale nevím, na co mám dle pracovního práva nárok.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Iveta H., 25.05.2021 16:33
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.05.2021 19:05 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení rodičovské dovolené, nemá zaměstnavatel povinnost, zařadit vás na stejnou pracovní pozici, jako před začátkem mateřské dovolené.

Tuto povinnost (dát vám identickou pracovní pozici), má zaměstnavatel pouze po skončení mateřské dovolené (nebo případně, po skončení dočasné pracovní neschopnosti). Tj. pokud byste po skončení mateřské (28 týdnů), nastupovala zpět do zaměstnání (a nebyla na rodičovské), tak byste musela dostat stejnou pracovní pozici, jako před mateřskou.

Po skončení rodičovské dovolené, má zaměstnavatel pouze povinnost, přidělovat vám práci, v souladu s vaší pracovní smlouvou.

V případě, že máte smlouvu na dobu neurčitou, na plný úvazek, tak to zaměstnavatel nemůže po rodičovské jednostranně změnit. Na to nemá právo. Nesmí vám bez vašeho souhlasu, měnit pracovní náplň, rozsah pracovní doby, mzdu, místo výkonu práce, apod.

Může vám pochopitelně nabídnout změnu pracovní smlouvy, třeba na zmíněný kratší pracovní úvazek. Taková změna, by ale byla platná, jen s vaším souhlasem (bylo by nutné uzavřít dodatek k pracovní smlouvě, který byste musela podepsat).

Pokud byste s tímto nesouhlasila, a zaměstnavatel vás nemohl zařadit na nějaké odpovídající místo, v souladu s tím, co máte v pracovní smlouvě, pak by se jednalo o překážku na straně zaměstnavatele. Musel by vás případně nechat doma, a dávat vám plný plat.

Je zde pochopitelně možnost, že by vám zaměstnavatel chtěl dát výpověď pro nadbytečnost. Pak byste měla nárok na standardní výpovědní dobu 2 měsíce + odstupné ve výši 3 průměrných měsíčních výdělků. Tj. zaměstnavatel by vám musel zaplatit minimálně za 5 měsíců.

Současně ale platí, že zaměstnavatel vám nemůže dát výpověď pro nadbytečnost, pokud po dobu rodičovské dovolené, přijal na vaše místo nějaký zástup.

Pokud u zaměstnavatele vaše pracovní pozice (místo kde jste dříve pracovala), stále existuje, a pokud bylo pouze obsazeno někým jiným, pak se fakticky nejedná o nadbytečnost.

Pracovní smlouva zástupu za osobu na rodičovské dovolené, končí dnem, ukončení vaší rodičovské dovolené.

Musel by zde být nějaký jiný důvod nadbytečnost – nevím, jen teoreticky, že by se například zrušil předmět, který jste vyučovala, nebo by se snížil počet tříd, takže část učitelů by ve škole byla nadbytečná, apod. (asi to není nejlepší přirovnání, lepší mě pro školství nenapadá).

Takže souhrnně:

  • Zaměstnavatel vám může nabízet změnu obsahu pracovní smlouvy, je to ale jen nabídka, se kterou nemusíte souhlasit.
  • Zaměstnavatel vám musí přidělovat odpovídající práci, pokud nemůže, musí vám i tak platit 100% platu.
  • Zaměstnavatel vám může dát výpověď pro nadbytečnost, ale nesmí to být kvůli tomu, že na vaše původní místo přijal někoho jiného.
 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď