Nemocenská a konec pracovní smlouvy

Dobrý den, 31. 5. 2021 mi skončila pracovní smlouva. Byl jsem ale touto dobou už 2 měsíce na nemocenské, kterou mi lékař ukončil ve středu 9. 6. 2021.

Následující den, jsem byl u bývalého zaměstnavatele pro papíry o ukončení zaměstnání, na úřad práce jsem šel v pondělí 14. 6. 2021

Nedávno jsem dostal rozhodnutí o přiznání podpory od 14. 6., co tedy ty dny 10.-13.6.? Musím si někde zaplatit pojištění za tyto dny?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Petr K., 25.06.2021 08:57

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.06.2021 10:06 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud se na Úřad práce, dostavíte do 3 pracovních dní, od ukončení zaměstnání, nebo od skončení neschopenky (na které jste byl i po ukončení zaměstnání), tak vás Úřad práce zaeviduje k datu, ukončení zaměstnání/neschopenky.

Pokud ale na Úřad práce přijdete později, tak vás zaevidují až k datu, kdy jste na Úřad práce přišel.

Co se týká zdravotního pojištění, tak to za vás za první část měsíce platil stát (za osoby v pracovní neschopnosti, po skončeném zaměstnání, platí ZP stát).

Od data, od kterého jste veden v evidenci uchazečů o zaměstnání (a od kdy vám vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti), za vás ZP opět platí stát.

Sám byste si musel zdravotní pojištění zaplatit pouze v případě, že by za vás nikdo neplatil zdravotní pojištění, po celý kalendářní měsíc. Tím, že většinu měsíce spadáte do kategorie státních pojištěnců, tak se vás to netýká.

Viz. zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997, paragraf  7 a 5:

§ 7

(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

e) uchazeče o zaměstnání včetně uchazečů o zaměstnání, kteří přijali krátkodobé zaměstnání;

i) osoby uvedené v § 5 písm. c), které jsou příjemci dávek nemocenského pojištění;

§ 5

Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud

c) má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc,

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,