Nemocenská na konci pracovního poměru

Dobrý den,

pracovní poměr jsem ukončila výpovědí a měl skončit 31. 1. 2021. Dne 28. 1. 2021 mi byla vystavena neschopenka z důvodu onemocnění COVID.

Po ukončení neschopenky k 21. 2. jsem se následující den dostavila k zaměstnavateli pro ukončení pracovního poměru. Předložili mi zápočtový list, kde byl pracovní poměr ukončen k 31. 1. 2021.

Mám nárok na nemocenské od zaměstnavatele (zbývajících 12 dní v únoru) a následně OSSZ? Neměla by v zápočtovém listě být uvedena doba soc. pojištění a pracovního poměru do konce neschopnosti?

Předem moc děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Dita Š., 23.02.2021 19:45

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.02.2021 13:49 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud dá výpověď zaměstnanec, tak pracovní poměr končí uplynutím výpovědní doby, což jsou dva měsíce.

Trochu jiná situace je v případě, že zaměstnanec výpověď dostane (dal ji zaměstnavatel). V takovém případě, nemůžete dostat výpověď v ochranné době (což je například neschopenka). Sama ji ale dát můžete.

Pokud dostanete výpověď před začátkem neschopenky, a výpovědní doba by měla skončit během ochranné doby (neschopenky), tak se výpovědní doba prodlouží.

Viz. Zákoník práce, paragraf 54:

(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

To se ale týká situace, kdy výpověď dává zaměstnavatel. Pokud jste výpověď dala vy, pak pracovní poměr skončil k datu uplynutí výpovědní doby.

Jako zaměstnanec můžete dát výpověď i v průběhu neschopenky. A stejně tak i výpovědní doba vyplývající z vámi podané výpovědi, končí i v průběhu neschopenky (pokud se se zaměstnavatelem, písemně nedohodnete jinak).

Po skončení zaměstnání, již nemáte nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Tu vám zaměstnavatel platí jen v průběhu zaměstnání.

Na nemocenské dávky od 15 dne neschopenky, ale máte nárok i po skončení zaměstnání. Ty by vám měly být vyplaceny (pravděpodobně až v průběhu března 2021).

Sociální a zdravotní pojištění za vás zaměstnavatel platí jen do konce pracovního poměru. Zdravotní pojištění, za vás během pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání, platí stát (je potřeba případně oznámit vaší zdravotní pojišťovně). Sociální pojištění po skončení zaměstnání neplatí nikdo (není to ale povinné jako u zdravotního).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,