Nemocenská po skončení pracovního poměru dohodou

U zaměstnavatele jsem ukončil pracovní poměr dohodou, ke dni 31.12 2020. V ten den jsem byl hospitalizován na očním oddělení, tudíž mám vystavenou neschopenku.

Můj dotaz zní, jestli mám nárok na výplatu nemocenské od zaměstnavatele či nikoliv.

Zřejmě budu muset uhradit za nemocenské pojištění, než se budu moci přihlásit na úřad práce.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem pěkného dne

Dotaz poslal/a: Erich M., 02.01.2021 12:19

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.01.2021 14:44 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud byl váš pracovní poměr ukončen dohodou, pak tento pracovní poměr skončil, bez ohledu na to, že jste poslední den pracovního poměru, zahájil pracovní neschopnost.

Je-li pracovní poměr ukončen dohodou ke konkrétnímu datu, pak končí tak, jak jste se dohodli. Aby neskončil, museli byste se zaměstnavatelem dohodnout jinak. To, že před skončením pracovního poměru začne pracovní neschopnost, nemá na jeho skončení žádný vliv.

Podobné je to i u ukončení pracovního poměru na dobu určitou. Ten by také skončil, ke konkrétnímu datu, bez ohledu na neschopenku.

Jiné by to mohlo být jen v případě, že by se jednalo o výpověď a před skončením zaměstnání, byste byl ve výpovědní době. Pak je možnost, že se výpovědní doba, na dobu trvání pracovní neschopnosti zastaví, a pokračuje až po ukončení neschopenky. To ale není váš případ.

Vzhledem k tomu, že jste od 1. 1. 2021 nezaměstnaný, tak vám nevzniká nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (resp. máte nárok, případně jen na náhradu mzdy za 31. 12. 2020, pokud vám na ten den připadala pracovní směna, za další dny už ne).

Budete mít ale nárok na nemocenské dávky, od 15 dne pracovní neschopnosti. Pokud tedy budete na neschopence déle než 14 dní, tak vám budou vypláceny standardní nemocenské dávky.

Moc nerozumím tomu „Zřejmě budu muset uhradit za nemocenské pojištění“.

Nemocenské pojištění za vás platí zaměstnavatel. Vy, jako zaměstnanec ho nikdy neplatíte. Ani jako nezaměstnaný apod. Jediný, kdo si případně platí nemocenské pojištění sám, je OSVČ. Ale to je něco jiného.

Pokud tím máte na mysli zdravotní pojištění, tak to za vás nyní platí stát. Pokud jste v pracovní neschopnosti po skončení pracovního poměru, a bude vám vznikat nárok na nemocenské dávky, pak spadáte do kategorie pojištěnců, za které odvádí zdravotní pojištění stát.

Zdravotní pojištění byste si platil sám, jen pokud byste nebyl celý kalendářní měsíc ani zaměstnaný, ani vedený na Úřadu práce a ani na neschopence.

Pokud jste alespoň část měsíce neschopence s nárokem na nemocenskou, nebo pokud byste pak byl část měsíce vedený jako nezaměstnaný na Úřadu práce, pak za vás zdravotní pojištění zaplatí stát.

Co se týká Úřadu práce, tak tam byste měl zajít po skončení neschopenky. Během pracovní neschopnosti, vás na Úřadu práce nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání. Až vám skončí neschopenka, tak si zajděte na ÚP. Pokud splňujete příslušné podmínky, tak vám pak bude vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,