Nemocenská po skončení rodičovské bez pracovního poměru

Dobrý den, rodičovskou dovolenou jsem měla na 2 roky, hned po skončení jsem musela jít na nemocenskou.

Pracovní poměr mi skončil během mateřské dovolené, protože byl na dobu určitou.

Mám nárok na nemocenskou, když nejsem již v pracovním poměru a z čeho se bude vypočítávat?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Iveta, 14.12.2021 22:24
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.12.2021 16:15 napsal/a:

Dobrý den,

Ve vašem případě se nedá mluvit o tom, že by vám nyní skončila rodičovská dovolená. Rodičovská dovolená (tak jak je definována v zákoníku práce), je pracovní volno bez náhrady mzdy, které svým zaměstnancům poskytuje zaměstnavatel.

V případě, že vám pracovní poměr, skončil ještě v průběhu mateřské dovolené, tak od té doby jste zřejmě byla už jen nezaměstnaná a čerpala jste rodičovský příspěvek (ale nejednalo se o rodičovskou dovolenou).

Pokud by vám pracovní poměr neskončil v průběhu mateřské dovolené, tak byste po skončení rodičovské dovolené, po návratu zpět do zaměstnání, měla nárok na nemocenskou, tak jako i ostatní zaměstnanci.

Ve výsledu by bylo možné, rovnou z rodičovské přejít na neschopenku. Výpočet nemocenské by se pak odvíjel od pravděpodobného výdělku.

Tím, že jste, ale nyní nezaměstná, tak vám nárok na nemocenskou nevzniká vůbec.

Jako nezaměstnaná, můžete mít nárok na „placenou neschopenku“, jen v případě zahájení neschopenky do 7 dní, od ukončení pracovního poměru. Oněch 7 dní je ochranná lhůta.

Pokud je pracovní neschopnost zahájena s delším časovým odstupem od konce zaměstnání, pak sice můžete mít neschopenku, ale nevzniká nárok na nemocenské dávky.

Nepomohlo by vám ani to, kdybyste byla vedená na Úřadu práce. Úřad práce (stát) za nezaměstnané, platí pouze zdravotní pojištění, nemocenské pojištění za nezaměstnané nikdo neplatí.

Abyste měla nárok na nemocenskou, musela byste nyní nejprve nastoupit do nějakého zaměstnání (ve kterém by vám vznikla účast na nemocenském pojištění). Pak vám vzniká nárok na náhradu mzdy za nemoc/nemocenské dávky, již od prvního dne nástupu do zaměstnání.

Pokud ale zatím nikde nepracujete, a po skončení čerpání rodičovského příspěvku, jste zahájila pracovní neschopnost, pak nárok na nemocenské dávky bohužel není.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď