Neplacené volno a zkrácený úvazek u jiného zaměstnavatele

Dobrý den,
po ukončení rodičovské dovolené jsem se se zaměstnavatelem domluvila na neplaceném volnu do 4let věku dítěte (3,5 leté dítě začalo navštěvovat školku a nechci pracovat zatím na plný úvazek). Naskytla se mi ale možnost pracovat na zkrácený úvazek u jiného zaměstnavatele, což by mi zatím vyhovovalo. Jednalo by se ale o práci ve stejném oboru.

Je možné vykonávat za těchto podmínek stejnou práci pro jiného zaměstnavatele (práce ve státním sektoru, původní práce je v komerční oblasti)?

Pokud by mi „nová“ práce vyhovovala, tak bych později dala u původního zaměstnavatele výpověď, kterou ale nechci dávat okamžitě, protože nevím do čeho jdu.

Předem děkuji za odpověď, s pozdravem

Dotaz poslal/a: Lucie K., 04.10.2021 11:49

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.10.2021 16:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během neplaceného volna, se na vás nevztahuje žádné speciální omezení (stejně, jako je tomu, během rodičovské dovolené).

Máte tedy možnost bez omezení pracovat, chodit na nějakou brigádu (ať už DPP nebo DPČ či nějaký zkrácený úvazek), nebo podnikat.

Jediné možné omezení, které mě napadá, je omezení stanovené zákoníkem práce - viz paragraf 304:

§ 304

(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

Nebo případně nějaké omezení, které byste mohla mít v pracovní smlouvě, u současného zaměstnavatele. Pak by bylo nutné, si nejprve vyžádat souhlas v současném zaměstnání.

Vzhledem k tomu, že ale píšete o tom, že jedna práce je ve státním sektoru a druhá v komerční firmě, tak je to zřejmě dosti nepravděpodobné, ale to bez dalších informací neposoudím.

Další možné omezení by bylo, pokud byste během neplaceného volna, chtěla pracovat pro svého současného zaměstnavatele – tam by musela být uzavřena jiná smlouva, na jinou pracovní činnost.

Ale to se vás netýká, když budete pracovat pro jiného zaměstnavatele (zde nevadí, když pro jiného zaměstnavatel budete konat stejnou/podobnou pracovní činnosti, jako ve stávajícím zaměstnání).

Během neplaceného volna, tedy můžete bez jakéhokoliv omezení pracovat na zmíněný zkrácený úvazek. V současném zaměstnání to není potřeba nijak hlásit (s výjimkou případné konkurenční doložky). Není zde ani žádné omezení výše příjmu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,