Nepřišly mi peníze za neschopenku – kam se obrátit?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 21. 9. 2021 jsem ukončila neschopenku.

Do dnešního dne mi nepřišly peníze za neschopenku, kam se mám obrátit, nebo mám ještě čekat?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Pavla, 29.10.2021 14:08
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 31.10.2021 18:45 napsal/a:

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, dostáváte nejprve náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní neschopenky) a následně nemocenské dávky od státu (od 15 dne na neschopence).

Náhrada mzdy od zaměstnavatele, za prvních 14 dní pracovní neschopnosti, by vám měla být vyplacena zaměstnavatelem, v běžný výplatní termín, společně se zbylou částí mzdy.

Pozor na to, že na náhradu mzdy od zaměstnavatele není nárok, pokud jste v pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání.

Pokud onemocníte až po skončení pracovního poměru (do 7 kalendářních dní), pak sice může být nárok na nemocenské dávky (od 15 dne), ale na náhradu mzdy už není nárok.

Na nemocenské dávky vzniká nárok, při delší pracovní neschopnosti, od 15 dne. Nemocenské dávky, se vyplácí i po skončení zaměstnání (pokud je neschopenka zahájena ještě v průběhu zaměstnání, nebo do 7 dnů od skončení zaměstnání).

Nemocenské dávky se vyplácí zpětně, do 30 dnů od předání příslušných podkladů, nezbytných pro výplatu dávky.

V případě, že vám nebyly nemocenské dávky doposud vyplaceny, můžete se obrátit přímo na call centrum ČSSZ, na bezplatnou telefonní linku 800 050 248. Tam by vám měli být schopni říci, jestli došlo k nějakému problému/zpoždění (například z toho důvodu, že chybí nějaké podklady apod.).

Nebo můžete vyplnit formulář „Žádost o prověření nevyplacené dávky nemocenského pojištění po více než 30 dnech od uplatnění žádosti“, který najdete zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní neschopnost a nemocenská:

Co dělat, když v neschopence končí pracovní smlouva?

-

Dobrý den, chci se zeptat: Jsem na neschopence od ledna tohoto roku a ještě minimálně 2 měsíce budu a nyní mi končí v práci smlouva. Od zaměstnavatele už vím, že mi smlouvu neprodlouží, protože jsem právě na neschopence a nejsem v práci. Chci se zeptat, jak je to s Úřadem práce? Musím i v neschopence […]

Zobrazit odpověď

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Nemocenská a ukončení pracovního poměru – mám jít na Úřad práce?

-

Dobrý den, jsem na nemocenské. Zaměstnavatel mě donutil dát výpověď dohodou. V případě, že dohodu nepodepíšu, měl připravené důvody k výpovědi pro porušení pracovní kázně. Její důvody byly neoprávněné, ale musela bych se obrátit na soud. Dohodu jsem tedy podepsala. Jak mám nyní postupovat? Zaevidovat se na úřadu práce? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď