Neschopenka a nárok na nemocenskou po skončení rodičovského příspěvku

Dobrý den,

10. 4. 2021 mi končí rodičovská, dceři budou tři roky. Jelikož nemám školku ani zařízené hlídání budu žádat zaměstnavatele o neplacené volno do září.

Pokud by nesouhlasil, mohla bych od 11. 4. 2021 marodit, když mě lékař uzná práce neschopnou? Budu mít nárok na nemocenskou?

Ještě Vám musím napsat, že rodičovský příspěvek budu čerpat do června.

Děkuji moc za odpověď

Dotaz poslal/a: Lucie M., 04.01.2021 15:55
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.01.2021 10:00 napsal/a:

Dobrý den,

Čerpání rodičovského příspěvku a ukončení rodičovské dovolené jsou dvě zcela různé věci. Rodičovská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, které vám poskytuje zaměstnavatel, maximálně do 3 roků dítěte.

Po dobu rodičovské dovolené, jste sice vedená jako zaměstnanec, ale zaměstnavatel za vás neodvádí odvody (zdravotní za vás platí stát). Takže v této době vám nevzniká nárok na nemocenskou Obdobné je to i v době, kdy byste případně čerpala neplacené volno.

Jakmile ale dceři budou 3 roky, tak rodičovská dovolená končí. Od dalšího dne, byste tedy měla nastoupit zpět do zaměstnání. A jste zaměstnanec se vším, co k tomu náleží. Můžete tedy nastoupit na neschopenku. A budete mít nárok jak na náhradu mzdy za nemoc (prvních 14 dní), tak případně i na nemocenské dávky (od 15 dne).

U zaměstnanců není požadovaná nějaká minimální doba v zaměstnání, aby měli nárok na neschopenku. I u nové práce, vám účast na nemocenském pojištění vzniká již od prvního dne v zaměstnání.

Tj. není žádný důvod, proč byste po skončení rodičovské dovolené, neměla mít nárok na nemocenské dávky.

To, že budete dále pobírat rodičovský příspěvek, není podstatné. Na nárok na nemocenské dávky to nemá vliv.

Výpočet náhrady mzdy za prvních 14 dní nemoci, by vycházel z pravděpodobného výdělku (protože byste po rodičovské zřejmě nepracovala ani 21 dní). U nemocenských dávek od 15 dne, by se zřejmě vycházelo z vašeho příjmu před začátkem rodičovské.

Pochopitelně záleží na tom, zda vám lékař napíše neschopenku. Zda pro to bude nějaký relevantní důvod. To už ale určitě není v mé kompetenci, abych to posuzovala.

Je nutné počítat s tím, že během neschopenky pro vás budou platit všechna běžná omezení, jako jsou například vycházky (maximálně 6 hodin denně, v době mezi 7:00 – 19:00) atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď