Neschopenka při karanténě kvůli COVID-19

Dobrý den, potřebuji poradit:

Pracuji jako kuchařka v mateřské školce, dnes nám ji hygiena zavřela kvůli nákaze covidu 19 u jednoho dítěte, takže jsme museli všichni do karantény.

Chci se zeptat, pokud mám nařízenou karanténu a nemůžu pracovat z domova, zaměstnavatel mi vyplácí 60% z mého obvyklého platu.

Nebo v případě, že však vznikne překážka na straně zaměstnavatele, který pro mě v tuto chvíli nemá práci, náleží mi odměna ve výši mého platu, tudíž 100%, prosím jak to je, nebyla jsem na neschopence tak 20 let.

Děkuji za odpověď…

Dotaz poslal/a: Radka, 29.01.2021 22:10

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 30.01.2021 16:38 napsal/a:
 

Dobrý den,

Je to tak, jak sama píšete ve svém dotazu. Záleží, jestli vám byla přímo nařízena karanténa či domácí izolace. Pak by vám měla být vystavena neschopenka a vy máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele, jako u jakékoliv jiné neschopenky, tj. 60%.

Nebo se omezení nevztahuje přímo na vás, ale došlo pouze k uzavření provozovny, kde pracujete. A pak se jedná o překážku na straně zaměstnavatele, a vy byste měla nárok na náhradu mzdy ve výši 100%.

Záleží tedy, jestli vám byla nařízena karanténa (hygienickou stanicí, pracovníkem trasovacího call centra, vaším lékařem, jiným oprávněným orgánem). Pak byste měla mít vystavenou neschopenku (e-neschopenku).

Karanténa je zpravidla na dobu 10 dní od provedení testu na COVID. Pokud po 10 dnech nemáte příznaky koronaviru, tak je karanténa ukončena, i bez dalšího testu.

Během karantény máte neschopenku, a máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele za nemoc, což je 60% z průměrného hrubého (redukovaného) výdělku.

Pokud byste byla na neschopence déle než 14 dní, tak máte od 15 dne nárok na nemocenské dávky od státu. Ale nepředpokládám, že by to u vás mělo trvat takto dlouho.

Pokud by se ale omezení nevztahovalo přímo na vás, došlo pouze k uzavření školky (provozovny), pak je to překážka na straně zaměstnavatele.

Vzhledem k tomu, že uzavření z důvodu COVID nespadá pod paragraf 207, Zákoníku práce, ale jedná se o jinou překážku na straně zaměstnavatele (paragraf 208), pak byste měla nárok na náhradu mzdy ve výši 100% z průměrného výdělku.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,