Nezaměstnaná a těhotná – mám nárok na nemocenskou?

Dobrý den, od srpna 2020 jsem evidovaná na úřadu práce, do prosince jsem pobírala podporu v nezaměstnanosti.

Nyní jsem přišla na to, že jsem těhotná. Lékař mi doporučuje nemocenskou na základě rizikového těhotenství. Chci se zeptat:

1, Mám nárok na nemocenskou?

2, Z čeho se mi bude vypočítávat podpora v mateřství?

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Paula M., 08.02.2021 09:28

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.02.2021 19:15 napsal/a:
 

Dobrý den,

V době, kdy jste vedená jako nezaměstnaná na Úřadu práce, vám nevzniká nárok na nemocenské dávky. Váš lékař vám sice může vystavit neschopenku, ale nárok na nemocenské dávky, vám tím nevznikne.

Nárok na nemocenskou byste na Úřadu práce měla jen v případě, že by k zahájení neschopenky došlo ještě do 7 dní, od skončení posledního zaměstnání. A to už se vám netýká. Na nemocenské dávky, v souvislosti s rizikovým těhotenstvím, tedy nárok zcela určitě nemáte.

Podle toho co píšete, vám nebude vznikat ani nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Pokud byste byla až do porodu nezaměstnaná, pak nebudete splňovat podmínky pro nárok na PPM.

Zde jsou dvě hlavní podmínky – účast na nemocenském pojištění v rozsahu nejméně 270 kalendářních dní, za poslední dva roky. Nepíšete, jak dlouho jste pracovala v předchozím zaměstnání, ale tuto podmínku byste teoreticky splnit mohla (nevím).

Druhou podmínkou ale je to, že v době začátku PPM (6-8 týdnů před porodem), jste zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo v ochranné době. O ochranné době se u vás nedá mluvit, protože těhotenství bylo zahájeno až po skončení zaměstnání.

Takže pokud před porodem nenastoupíte do nějakého zaměstnání, kde by vám vznikala účast na nemocenském pojištění, tak vám nárok na PPM vzniknout nemůže.

V takovém případě, byste měla nárok „jenom“ na rodičovský příspěvek. A to od data narození dítěte.

Rodičovský příspěvek je v celkové výši 300 000 Kč na jedno dítě. Pokud nebudete mít nárok na mateřskou (PPM), pak byste si mohla zvolit maximální měsíční částku rodičovského příspěvku do 10 000 Kč měsíčně.

Vyšší částku rodičovského příspěvku, by bylo možné zvolit jen v případě, že by byl v žádosti o RP, doložen příjem otce dítěte, který by umožňoval volbu vyšší měsíční částky.

Po narození dítěte, můžete mít dále případně nárok na přídavky na dítě, nebo třeba na porodné – tam záleží na splnění konkrétních podmínek, pro danou sociální dávku.

Pokud byste byla až do porodu nezaměstnaná a bez příjmů, může vám případně vznikat nárok na dávky pomoci ve hmotné nouzi – jako je například příspěvek na živobytí. U dávek hmotné nouze ale záleží i na příjmech všech osob ve společné domácnosti.

Nevím, jak to u vás přesně je, takže vám bohužel více neporadím. Můžete se případně obrátit na Úřad práce, kde se vyřizují všechny sociální dávky, včetně dávek hmotné nouze, a informovat se zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,