OČR a vedlejší pracovní činnost

Dobrý den, potřebuji prosím poradit.

Jsem s dcerou na OČR z důvodu uzavření ZŠ (pandemie koronaviru). Práci mám na hlavní pracovní poměr a pracovní dobu do cca 13,30, na toto pobírám to ošetřovné.

Mám ale ještě vedlejší pracovní činnost – provoz ambulance, odpoledne, 3 dny v týdnu, max.6-7hodin týdně.

Mohu odpoledne do ambulance, když mám zajištěné hlídání pro dítě.

Děkuji za info, pěkný den.

Dotaz poslal/a: Zuza, 23. 3. 2021 19:23
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.03.2021 13:56 napsal/a:

Dobrý den,

Ošetřovné, podobně jako i další dávky spadající pod nemocenské pojištění, se vztahuje ke konkrétnímu zaměstnání.

Stejně, jako u nemocenské, i u ošetřovného máte možnost uplatnit nárok na OČR, v obou vašich zaměstnáních (pokud jsou v obou splněny příslušné podmínky).

Nebo můžete uplatňovat nárok na OČR jenom v jednom zaměstnání, a v tom druhém dále pokračovat v práci.

U ošetřovného, nejste na rozdíl od nemocenské omezena vycházkami, takže vám nic nebrání v tom, abyste vykonávala váš vedlejší pracovní poměr.

Během ošetřovného (nebo i během neschopenky), je pouze omezení, že nesmíte vykonávat práci pro stejného zaměstnavatele – nemůžete mít nárok na ošetřovné a současně i na plat v jednom zaměstnání, ve stejný kalendářní den.

Práce ve druhém zaměstnání (a příjem z tohoto zaměstnání), ale nemá vztah k ošetřovnému čerpanému v prvním zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď