OČR při hospitalizaci dítěte u matky samoživitelky

Dobrý den, jsem matka samoživitelka (bez otce dítěte), která stále pobírá rodičovský příspěvek, ale již jsem i zaměstnaná na plný úvazek.

2,5 leté dítě mi hospitalizovali v nemocnici na JIP, kde bohužel nemůžu být hospitalizovaná s ním.

Docházím na tzv. denní pobyt (přítomnost 1 zákonného zástupce v době od 8:00 do 19:00 minimálně 5 hodin souvislého pobytu).

Má otázka zní, jestli mám v tomto případě nárok na pracovní neschopnost nebo OČR.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jitka, 26.11.2021 7:12

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.11.2021 19:51 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě, že jste nyní již zpět v zaměstnání, tak by vám za běžných podmínek, vznikal nárok na ošetřovné na dítě, i když na něj dále pobíráte rodičovský příspěvek.

(Pokud byste nechodila do zaměstnání a pouze pobírala rodičovský příspěvek, tak na ošetřovné není nárok vůbec)

„Problém“ je zde bohužel hospitalizace vašeho dítěte v nemocnici. V zákoně o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., je v paragrafu 40, přímo uvedeno, že po dobu hospitalizace ošetřované osoby (dítěte), není na ošetřovné nárok – viz odstavec 3:

(3) Běh podpůrčí doby u ošetřovného se staví po dobu poskytování zdravotních služeb ošetřované osobě u poskytovatele lůžkové péče. Ošetřovné se poživateli starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně vyplácí nejdéle do dne, jímž končí doba zaměstnání.

Můžete mít tedy nárok na ošetřovné poté, co vaše dítě propustí z nemocnice a ono bude potřebovat další péči. V době hospitalizace, ale nárok na OČR není.

Stejně tak se ani nedá hovořit o „nároku“ na neschopenku. Na tu máte „nárok“ pokud máte nějaké zdravotní/psychické problémy vy osobně.

Osobní poznámka: Můžete se pochopitelně zkusit obrátit na svého lékaře, vysvětlit mu svoji situaci, a třeba vám z nějakého důvodu neschopenku vystaví s vycházkami tak, abyste mohla trávit čas v nemocnici. Zde je to ale již spíše o tom, nakolik bude mít váš lékař pochopení, a zda si dokáže najít nějaký obhajitelný důvod pro neschopenku

Podle paragrafu 199 zákoníku práce a navazující vyhlášky č. 590/2006 Sb., by vám měl zaměstnavatel poskytnout pracovní volno z důvodu doprovodu dítěte – tam je ale nárok na placené volno pouze za 1 den.

a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu

1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,

Pro pokrytí dalších dní, je potřeba čerpat dovolenou nebo můžete zaměstnavatele požádat o poskytnutí neplaceného volna.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,