Ošetřovné či nemocenská v případě souběhu nemoci (COVID) matky a dítěte

Dobrý den,

ráda bych zjistila, jak správně postupovat v případě, že jsem zároveň nemocná já i dítě (COVID pozitivní).

Je správně, zažádat si u svého doktora o nemocenskou nebo žádat u pediatra o ošetřovné?

Pokud se mohu rozhodnout sama, je pro mě nějaká z těchto variant výhodnější, s ohledem na současnou situaci?

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Pavla, 29.11.2021 12:25

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.11.2021 16:33 napsal/a:
 

Dobrý den,

Obecně platí, že v případě souběhu více nemocenských dávek (u vás nemocenská a ošetřovné), má přednost ta, která se týká přímo vás – tedy nemocenská.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 48, odstavec 1, písmeno d:

 (1) Vznikne-li z jednoho pojištění současně nárok na výplatu více dávek, má

d) nárok na výplatu nemocenského přednost před nárokem na výplatu ošetřovného.

V zákoně o nemocenském pojištění se dále explicitně mluví o tom, že na ošetřovné není nárok, během prvních 14 dní neschopenky

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 39, odstavec 6:

(6) Nárok na výplatu ošetřovného nemá zaměstnanec v době prvních 14 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény.

To, že jste COVID pozitivní a máte tedy nařízenou karanténu/izolaci, ale současně neznamená, že byste musela nezbytně nutně být na neschopence.

Můžete mít například bezpříznakový průběh a mít současně možnost práce z domova (home-office) a v takovém případě byste nemusela být s COVIDem na neschopence.

Co se týká případné finanční výhodnosti, tak na to je dost složité odpovědět. V tuto chvíli platí nějaké podmínky.

Současně jsou už ale schvalovány zákony, které tyto podmínky budou měnit (a zřejmě i zpětně). Zatím ale schválené nejsou, a během schvalování se mohou aktuální návrhy změnit.

Pokud bych vycházela z toho, co platí teď v tuto chvíli (bez ohledu na to co se plánuje), tak jsou zde tyto skutečnosti:

  • Na ošetřovné je nárok 9 dní (16 dní u samoživitelů/samoživitelek)
  • Na neschopence můžete být teoreticky až 380 dní

Další věc, je pak finanční hledisko:

  • Ošetřovné je aktuálně 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu
  • Náhrada mzdy za prvních 14 dní je také 60%, ale z průměrného výdělku
  • Během prvních 14 dní vám zaměstnavatel platí jen skutečně zameškané hodiny (tj. směny/pracovní dny)
  • Ošetřovné je za všechny kalendářní dny
  • Nemocenské dávky od 15 dne, jsou následně také 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu (jako ošetřovné), a platí se všechny kalendářní dny
  • Náhrada mzdy za nemoc během prvních 14 dní se počítá na základě průměrného výdělku za předchozí kalendářní čtvrtletí (hrubá mzda)
  • Pro nemocenské dávky nebo ošetřovné se vychází zpravidla z posledních 12 měsíců (hrubá mzda)

Tj. nedá se jednoduše říci, jestli by vám vycházelo výhodněji ošetřovné nebo náhrada mzdy za nemoc (či následná nemocenská).

Ovšem jsou zde připravované změny:

  • Ošetřovné by se mělo zvýšit zpětně, od začátku listopadu 2021, na 80% (minimálně 400 Kč za den) a měla by se prodloužit i doba čerpání OČR (při karanténě/izolaci či nemoci COVID, by nebyl limit 9/16 dní, ale nárok by byl po celou dobu)
  • Náhrada mzdy za nemoc (prvních 14 dní) by se měla zvýšit – bude nárok na příplatek „izolačka“ ve výši až 370 Kč za den

Opět je velmi těžké posoudit, co by vám vyšlo výhodněji – roli hraje i výše vašeho platu/mzdy (od určité výše příjmu, se uplatňují redukční hranice).

Výše uvedené změny, jsou ale zatím jen ve stádiu návrhu – musí o nich rozhodnout ještě Parlament, Senát a prezident. Měly by/mohly by platit i zpětně. Během projednávání se ale výše uvedené parametry mohou změnit.

Můžete si sama zkusit vypočítat v nějaké kalkulačce na internetu, co by vám vycházelo výhodněji. Za běžných podmínek, by to zřejmě byla neschopenka. Minimálně z toho důvodu, že pro ošetřovné, je limit 9 (16) kalendářních dní. Náhrada mzdy za nemoc, je také zpravidla vyšší, než ošetřovné či nemocenské dávky.

Zohlednit i navrhované změny, je velmi těžké. Je možné, že na zvýšené ošetřovné (80%), bude nárok zpětně, kdežto na příplatek „izolačka“ až od schválení, jako tomu bylo na jaře 2021. Pak by zase zcela určitě vycházelo výhodněji ošetřovné.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,