Ošetřovné – dceři bude nyní 10 let

Dobrý den,

ráda bych věděla jak je to s ošetřovným v této době když dceři bude nyní 10 let, to už musí zůstat sama doma? UŽ nebudu mít nárok na ošetřovné?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jitka S., 24.02 2021 20:59

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.02.2021 16:39 napsal/a:
 

Dobrý den,

Předpokládám, že jste s dcerou doma od začátku ledna, kdy opět došlo k omezení prezenční výuky ve školách. V takovém případě, pokud při zahájení ošetřovného dcera splňovala podmínky (méně než 10 roků), máte na ošetřovné nárok po celou dobu trvání ošetřovného.

Podmínky pro nárok na OČR se posuzují ke dni vzniku sociální události. U ošetřovného je nutné splnit podmínku – věk dítěte do 10 roků, v době na začátku ošetřovného.

Pokud má pak dítě 10 narozeniny v průběhu doby, tak to nevadí. Vzhledem k tomu, že se jedná stále o jeden případ „péče o dítě“, tak na ošetřovné máte nárok i po 10 narozeninách.

Ale pouze do doby, než budou znovu otevřeny školy. Pokud by se dítě vrátilo do školy, třeba jen na krátkou dobu – a pak nastal další případ uzavření školy, tak pak už na ošetřovné nárok mít nebudete.

Tj. nyní se pro vás nic nezmění, i nadále můžete být doma s dítětem, a to až do doby, než skončí aktuální omezení výuky ve školách.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,