Ošetřovné po dlouhodobé pracovní neschopnosti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu po dlouhodobé pracovní neschopnosti žádat o ošetřovné z důvodu plošného uzavření MŠ.

V pondělí mi bude ukončena pracovní neschopnost po 15 měsících. Zároveň od úterý nemohu umístit dceru do MŠ z důvodu COVID-19 a vrátit se tak do zaměstnání.

Nevím, zda mohu hned po ukončení neschopnosti navázat na ošetřovné.

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Markéta, 14.03.2021 21:56
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.03.2021 20:12 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení pracovní neschopnosti, byste měla mít nárok na ošetřovné bez dalšího omezení. Jakmile je ukončena pracovní neschopnost, a vy nemůžete vykonávat zaměstnání z důvodu péče o dítě, tak byste měla mít nárok na ošetřovné.

Po skončení aktuální pracovní neschopnosti, byste měla nastoupit zpět do zaměstnání. Pokud to není možné z důvodu péče o dítě, tak můžete mít nárok na ošetřovné.

Za předpokladu, že jsou splněny i všechny ostatní podmínky – dítě mladší než 10 roků, atd. Vzhledem k tomu, že píšete o uzavření mateřské školky, tak by tyto podmínky měly být splněny.

Předchozí dlouhodobá pracovní neschopnost by neměla hrát roli. Ta by byla omezením jen při vaší další pracovní neschopnosti, kde by vám nemusel vznikat nárok na nemocenské dávky.

Při další pracovní neschopnost se do maximální podpůrčí doby 380 dní, započítává i předchozí pracovní neschopnost během předchozích 380 dní.

Toto omezení se ale týká jen nemocenských dávek. Na ošetřovné by se to nemělo vztahovat.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď