Ošetřovné – ošetřovné pouze na dítě do 10 let?

Dobrý den, platí opravdu ošetřovné pouze na dítě do 10 let?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Radka U., 17.03.2021 15:09

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.03.2021 19:31 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ošetřovné je dávka nemocenského pojištění, kterou pochopitelně můžete dostávat i v případě péče o osoby starší než 10 roků. Obecně může být na ošetřovné nárok u všech členů společné domácnosti (rodiny), bez ohledu na jejich věk. Jde ale o to, jak dlouho a za jakých podmínek.

Pokud se jedná o ošetřovné, které je čerpáno z důvodu omezení školy nebo mateřské školy během epidemie nebo případ nařízené karantény, tak zde se ve většině případů jedná jen o děti do 10 roků.

Nárok na ošetřovné je v případě, že v době zahájení platnosti omezení (či karantény), je dítě mladší než 10 roků. Pokud dítě dosáhne věku 10 roků během čerpání OČR, tak je na ošetřovné nárok i dále, tedy i u staršího dítěte.

Dalším případem, kdy je nárok na ošetřovné i u starších dětí, je situace, kdy se jedná o nezaopatřené dítě do 26 roků, které je závislé na pomoci jiné osoby (alespoň I. stupeň).

Nově je také schvalován návrh, že by byl nárok na ošetřovné i u dětí (nezaopatřené dítě do 26 roků), které mají speciální vzdělávací potřeby (například jde-li o dítě se závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem)

Takže obecně je sice nárok na ošetřovné, převážně u dětí mladších než 10 roků, jsou ale i výjimky, kdy může být nárok i u starších dětí. Týká se to ale jen ošetřovného, které souvisí s aktuální epidemií COVID-19.

Pokud by se jednalo o jiný případ, který přímo nesouvisí s epidemií – tj. starší dítě by onemocnělo nějakou běžnou nemocí, nebo se mu stal nějaký úraz. Nebo by onemocněl některý jiný člen společné domácnosti (dospělá osoba), pak je nárok na ošetřovné podle běžných podmínek.

V takovém případě je nárok na ošetřovné za předpokladu, že zdravotní stav dané osoby vyžaduje ošetřování (péči jiné osoby). A ošetřovné je jen v základní výši 60%. A pouze po dobu 9 dní (nebo 16 dní u samoživitelů).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,