Ošetřovné při zavřené MŠ, pokud děti nepůjdou zpět do školky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda bude možné žádat o ošetřovné na děti, které nepůjdou v první fázi do školky, tedy všechny kromě předškoláků.

Děkuji

Dotaz poslal/a: František, 06.04.2021 7:01

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.04.2021 10:50 napsal/a:
 

Dobrý den,

Myslím, že váš dotaz je nyní trochu předčasný. O podmínkách, za kterých bych se mohly děti od 12. 4. 2021 vracet do škol, má dnes jednat vláda.

Podle informací z médií, se zvažuje, že by se žáci prvního stupně, a předškolní děti, vrátily do školy od 12. Dubna 2021. Přičemž u školních dětí, by měl být „rotační“ režim – týden online výuka doma, týden prezenční výuka ve škole. U školkových dětí by měl být omezen počet dětí ve třídě ne 15.

Jaká ale bude přesná podoba výsledného rozhodnutí vlády (a jestli se to, co dnes řeknou, do konce týdne ještě nějak nezmění), si netroufám odhadovat.

Je ale jisté, že pokud by v průběhu dubna pokračovalo nějaké omezení osobní přítomnosti dětí ve škole/školce, tak bude i nadále nárok na ošetřovné.

Zákon, podle kterého je poskytováno krizové ošetřovné, umožňuje pokračování ošetřovného až do 30. 6. 2021. Není tedy potřeba řešit nějaké „prodlužování“ ošetřovného. Dokud platí nějaké omezení, je nárok na krizové ošetřovné.

I kdyby od 12. dubna 2021 měla probíhat v nějakém „rotačním“ režimu (týden doma, týden ve škole/školce), tak by mohl být nárok na ošetřovné (pak už ale jen za týden, kdy je dítě doma).

Každopádně ale bude lepší počkat na to, o čem rozhodne vláda (a zda se to nebude nějak dále měnit).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,