OSVČ a rizikové těhotenství – nemocenská a mateřská 2021

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku na nemocenskou a mateřskou pro OSVČ.

Jsem OSVČ od 05/2019, od 11/2019 do 03/2020 jsem si platila 126,- Kč (tedy cca 150dní) na nemocenské pojištění a pak jsem platbu zrušila…

Nyní 02/2021 jsem zjistila, že jsem těhotná…

Pokud bych si opět začala platit dobrovolnou nemocenskou – měla bych nárok na mateřskou?

V případě, že bych měla rizikové těhotenství, mám nárok na nemocenskou?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Katerina D., 15.02.2021 7:21
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.02.2021 19:50 napsal/a:

Dobrý den,

Abyste jako OSVČ měla nárok na nemocenské dávky (a je jedno, zda by to bylo z důvodu rizikového těhotenství, nebo i z jiného důvodu), tak byste si musela platit dobrovolné nemocenské pojištění, minimálně 3 měsíce, před začátkem neschopenky.

Viz paragraf 24, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.

§ 24

Podmínkou nároku na nemocenské z pojištěné činnosti, která je samostatnou výdělečnou činností, je dále účast na pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné podle § 11 alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházející dni vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo dni, od něhož je nařízena karanténa. Ustanovení věty první platí přiměřeně pro zahraničního zaměstnance.

K nemocenskému pojištění byste se tedy musela přihlásit ihned (účast na pojištění vám vznikne až ode dne podání přihlášky – nejde provést zpětně). A na nemocenskou, byste měla nárok až za 3 měsíce.

Co se týká případného nároku na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), tak tam bude mimo jiné záležet na tom, na kdy vám vychází termín porodu.

Nástup na peněžitou pomoc v mateřství je v době 6 – 8 týdnů před porodem.

Čistě teoreticky, pokud byste byla těhotná někdy od ledna 2021, tak by vám termín porodu mohl vycházet někdy na polovinu října 2021. To by znamenalo nástup na mateřskou někdy koncem srpna. Což je od aktuálního data řádově 190 dní.

Pro nárok na „mateřskou“ musíte mít v posledních dvou letech před nástupem na PPM, účast na nemocenském pojištění alespoň 270 dní. A jako OSVČ, musíte mít účast na nemocenském pojištění současně i 180 dní v posledním roce.

Do období posledních dvou roků by vám tedy spadala i doba v roce 2019/2020, kdy jste si „chvíli“ platila nemocenské pojištění + doba v roce 2021, takže by vám to pravděpodobně vycházet mohlo.

Vzhledem k tomu, že nevím, od kdy jste přesně těhotná a na kdy vám tedy bude vycházet termín porodu, tak vám to bohužel přesněji neřeknu. Musela byste si ale zcela určitě začít platit nemocenské pojištění co nejdříve.

Má to pro vás smysl, i kdybyste neměla mít nárok na PPM. V takovém případně byste totiž mohla mít nárok alespoň na nemocenskou v době 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu (nebo i dříve v souvislosti s rizikovým těhotenstvím).

Takže přihlášení k nemocenskému pojištění pro vás má smysl, a měla byste tak učinit co nejdříve. Přihlášku jde podat i elektronicky, přes datovou schránku apod.  Příslušný formulář pro přihlášení k dobrovolnému nemocenskému pojištění najdete přímo na webu ČSSZ zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď