OSVČ pokerový krupiér – nárok na kompenzační bonus 2020/2021

Dobrý den,

Pracuji jako pokerový dealer. V období 3. 12. 2020 až 18. 12. 2020 byla kasina otevřena s omezením otevírací doby i počtu osob uvnitř.

Při osobní komunikaci s FÚ mi bylo sděleno, že kasino kvůli omezení nárok má, ale já jako další článek spolupracující s kasinem nárok nemám, jelikož teoreticky pokerové turnaje udělat šly.

Nicméně každý pochopí, že by kvůli omezení byly nesmyslné. Mám nárok na kompenzační bonus, když mě omezení státu ovlivnilo takto nepřímo?

Pro příklad… za celých 15 dní se konala jediná hra v jediném kasinu v ČR. Nedá se tedy říct, že by nebyla možná žádná práce, ale pravda je, že práci v tomto oboru prováděla asi setina procenta pokerových dealerů.

Děkuji za Váš čas i za případnou radu.

Dotaz poslal/a: Vojtěch K., 26.01.2021 14:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.01.2021 21:23 napsal/a:

Dobrý den,

Obávám se, že vám příliš neporadím. S nárokem na kompenzační bonus je to složitější. Poměrně hezky to shrnuje tento článek na Aktuálně.cz. Hlavní problém je v tom, že ve snaze omezit neoprávněné čerpání kompenzačního bonusu (jako tomu bylo v průběhu jara 2020), jsou podmínky pro kompenzační bonus za podzim 2020 a zimu 2021, nastaveny poměrně přísně a současně poměrně vágně.

U vás je to konkrétně ustanovení paragrafu 6, zákon o kompenzačním bonusu (zákon 461/2020 Sb.):

(2) Předmětem kompenzačního bonusu je také výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost alespoň z 80 % vyloučena v důsledku bezprostředního zákazu nebo omezení opatřením podle § 1 vztahujícího se na 

a) odběratele zboží, služeb nebo jiných výstupů subjektu kompenzačního bonusu, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, jejíž výstupy lze bez zásadních obtíží poskytovat jinému odběrateli, nebo

b) osobu, v jejíchž prostorách je činnost subjektu kompenzačního bonusu vykonávána, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, kterou lze bez zásadních obtíží vykonávat jinde.

Tj. vy dodáváte služby někomu, na koho se vztahovalo omezení, ale jak Finančnímu úřadu doložit, že jste „minimálně 80% svých služeb nemohl bez zásadních obtíží dodávat jinému odběrateli“.

Váš argument, „že každý pochopí“, bohužel ve vztahu ke státní správě moc nefunguje.

Asi jediný smysluplný postup je podat žádost o kompenzační bonus. Pokud vám ji následně Finanční Úřad zamítne, tak můžete proti rozhodnutí podat odvolání a v něm případně použít argumenty, které uvádíte ve svém dotazu.

Za podání žádosti, která by byla následně zamítnuta, vám zcela určitě nehrozí žádná sankce. Pokud by vás následně Finanční úřad kontaktoval po telefonu, s tím ať žádost sám stáhnete, tak to nedělejte.

Finanční Úřad to dělá poměrně často – na základě této neformální komunikace po telefonu, ale nemůžete případně podat odvolání.

Pokud vám pak finanční úřad pošle písemné zamítnutí žádosti o kompenzační bonus, tak máte možnost podat standardní odvolání.

Jiný postup mě moc nenadá. Záleží i na vás a na tom, kolik energie tomu chcete věnovat. Bohužel, kompenzační bonus je aktuálně nastaven tak jak je, a v podobné situaci jako vy, je poměrně hodně velké množství OSVČ. A žádné jednoduché řešení neexistuje.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď