OSVČ prádelna – nárok na kompenzační bonus

Dobrý den, jsem OSVČ – praní prádla pro hotely a penziony, z důvodu  uzavření hotelů a penzionů nemůžeme službu poskytovat, má smysl podávat žádost o KB?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Lenka, 24.02.2021 8:59

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.02.2021 14:01 napsal/a:
 

Dobrý den,

U původního kompenzačního bonusu, který byl schválen na podzim 2020 (zákon 461/2020 Sb.), je jednou za hlavních podmínek to, že se na vaše podnikání vztahuje nějaké přímé omezení/zákaz (což zřejmě není váš případ).

Nebo případně to, že nejméně 80% svých služeb dodáváte subjektům, na které se takové omezení vztahuje. Tady je ovšem problém s tím, jak je to formulováno:

(2) Předmětem kompenzačního bonusu je také výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost alespoň z 80 % vyloučena v důsledku bezprostředního zákazu nebo omezení opatřením podle § 1 vztahujícího se na 

a) odběratele zboží, služeb nebo jiných výstupů subjektu kompenzačního bonusu, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, jejíž výstupy lze bez zásadních obtíží poskytovat jinému odběrateli, nebo

Problém je s tím „bez zásadních obtíží poskytovat jinému odběrateli“. Ze zprostředkovaných informací vím, že u prádelen Finanční úřad zpravidla řeší, že služby mohly být poskytovány někomu jinému.

Na kompenzační bonus podle původních podmínek, je navíc nárok jen do 15. 2. 2020. Žádost si podat můžete, o její úspěšnosti ale nejsem zcela přesvědčena. Na druhou stranu, jiná možnost není. Pokud FÚ vaši žádost zamítne, tak je pak možné podat odvolání atd.

Něco jiného je nový kompenzační bonus, který se aktuálně schvaluje. Podle nových podmínek, by rozhodujícím faktorem pro nárok na kompenzační bonus, mohl být už jenom pokles příjmu (omezení poptávky po nabízených službách).

Pokud bude nový kompenzační bonus schválen tak, jak je navrhován (zatím schválil jen Parlament, musí ještě Senát), tak by na něj byl nárok už za únor 2021 (a následně i za březen 2021 a případně i další měsíce).

Například u kompenzace za únor 2021, by se pak posuzovaly tržby za leden 2021 oproti průměrnému příjmu za období listopad 2018 až leden 2019 nebo listopad 2019 až leden 2020. Pokud by zde byl za leden 2021 pokles alespoň o 50%, oproti průměru v minulosti, tak by na kompenzační nárok být mohl.

Ostatní podmínky, jsou definované poměrně široce. Stačí omezení poptávky po nabízených službách, omezení dodávek služeb potřebných pro výkon činnosti, karanténa, přímé omezení, péče o dítě (i na straně zaměstnanců), atd.

Další podmínky jsou například to, že nesmíte být nespolehlivým plátcem, případně že příjem z podnikání, musí být vaším převažujícím příjmem, atd.

U nového kompenzačního bonusu – pokud budete splňovat podmínky poklesu příjmu – byste nárok mohla mít zcela určitě. U toho současného je to „možná“.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,