Péče o dítě do 7 let věku a příjem z pronájmu

Dobrý den,

nyní pečuji o dítě do 7 let věku.  Zdravotní pojišťovna, za mě hradí zdravotní pojištění a sociální pojištění je dobrovolné.

Za nedlouho začnu pronajímat byt a také, pracuji na dohodu v době, kdy dcera navštěvuje školku.

Zajímám mě, zda mohu mít příjem z pronájmu a zároveň být vedena, jako pečující o dítě do 7 let věku.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Pavlína P., 08.09.2021 19:15

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.09.2021 16:32 napsal/a:
 

Dobrý den,

Jako osoba, pečující o dítě, musíte splňovat příslušné podmínky, aby za vás stát platil zdravotní pojištění.

Jednou z podmínek je to, že musíte o dítě pečovat osobně, celodenně.

Tj. dítě nesmí navštěvovat školku na dobu delší, než 4 hodiny denně, případně školu na dobu delší, než je rozsah výuky. Dítě byste také neměla dávat na hlídání jiným rodinným příslušníkům, kamarádům, atp.

Další podmínkou je to, že během péče o dítě do 7 roků (popř. o dvě děti do 15 roků), byste neměla mít příjem z DPP (dohoda o provedení práce), vyšší než 10 000 Kč měsíčně, nebo příjem z DPČ (dohoda o pracovní činnosti) od 3500 Kč a více. Nesmíte také podnikat, jako OSVČ.

Jinak by vám ve všech 3 případech vznikala povinnost, platit zdravotní pojištění na základě dané dohody/podnikání, jako OSVČ.

Příjem z pronájmu (dle paragrafu 9, zákona o daních z příjmů), je trochu specifický. Standardně se z příjmů z pronájmu, neodvádí sociální a zdravotní pojištění.

Povinnost, platit si zdravotní pojištění, by zde byla pouze v případě, že by to byl váš jediný příjem, a současně byste nespadala do žádné z kategorií státních pojištěnců (za které platí zdravotní pojištění stát). Což vy ale díky péči o dítě, aktuálně spadáte.

Co se týká sociální pojištění, tak to je dobrovolné, a platit si jej nemusíte.

Pozor ale jen na to, že jako náhradní doba důchodového pojištění, se vám počítá maximálně doba, do 4 roků dítěte. Nad tuto hranici, se vám už doba, kdy jste doma s dítětem, nezapočítává pro důchod.

Tj. je na vašem zvážení, zda by pro vás případně nebylo výhodné, platit si dobrovolné důchodové pojištění. Aktuálně (v roce 2021) se jedná o částku 2 482 Kč měsíčně.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,