Péče o osobu blízkou nebo o dvě děti do 15 let

Dobrý den, dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem.

Mám dvě děti 7 a 3,5 roku, v  současné době jsem doma čtvrtým rokem s druhým dítětem (v zaměstnání jsem požádala o rok neplaceného volna), neboť zároveň pečuji o téměř 90letou babičku a dceru nevzali do MŠ.

V současné době již navštěvuje dopoledne MŠ, starší dcera chodí do druhé třídy, přesto péče o babičku, která nemá stejné trvalé bydliště jako já, mi zabírá hodně času a nebudu se tedy moci do zaměstnání vrátit. Zvažuji tedy ukončení pracovního poměru. Babička má II. stupeň invalidity.

Nevím však, zda ukončit pracovní poměr a přihlásit se jako matka v domácnosti pečující o 2 děti do 15let věku nebo zda se přihlásit jako pečující o babičku, což je asi lepší varianta z důvodu důchodového pojištění, ale nevím, zda je podmínkou stejné trvalé bydliště. Jsem nejbližší osoba babičky (její dcera, moje maminka již nežije).

A abych to vše ještě zkomplikovala, jsem v ČID (I. stupeň).

V tuto chvíli mi nejde o příjem, ale hlavně o to, aby za mě bylo hrazeno vše potřebné a také abych musela navštívit co nejméně úřadů, neboť trpím soc. fobií a každá návštěva je pro mě velmi náročná.

Velice děkuji a přeji hezký den.

Dotaz poslal/a: Romana M., 15.09.2021 21:03

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.09.2021 19:25 napsal/a:
 

Dobrý den,

Osoby, které se o sebe z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, nejsou schopny postarat, mají nárok na sociální dávku příspěvek na péči.

Podle stupně závislosti na pomoci jiné osoby, jsou definovány 4 stupně, a od toho se pak odvíjí i výše příslušného příspěvku (stupně závislosti na pomoci jiné osoby I. – IV., jsou něco jiného než stupeň invalidity).

Pro získání příspěvek na péči, se musí vaše matka obrátit na ČSSZ. Pokud toho není schopná, může vám dát plnou moc, a řešila byste to vy. Bude potřeba příslušná zdravotní dokumentace. Po zahájení řízení o přiznání příspěvek na péči, pak dále probíhá sociální šetření v místě bydliště dané osoby.

Není to zcela jednoduchý proces, a zabere i několik měsíců. Příjemcem této sociální dávky, je osoba, která potřebuje pomoc jiné osoby (vaše matka). Ta pak může tento příspěvek použít na to, aby si zaplatila pomoc od nějakého člena rodiny, nebo od asistenta sociální péče, atd.

Podrobnější informace k žádosti o příspěvek na péči a všechny další informace, najdete například zde.

Pokud byste se rozhodla být pečující osobou, tak to je možné, jak během práce v zaměstnání (v takovém případě, máte právo po zaměstnavateli požadovat úpravu/zkrácení pracovní doby), nebo můžete být pečující osobou na plný úvazek.

Pokud byste byla pečující osobou na „plný úvazek“, pak je nutné se takto zaevidovat na Úřadu práce. Evidence pečující osoby se děje na úseku příspěvku na péči.

Abyste byla pečující osobou, je nutné, abyste byla uvedena v tiskopise „Oznámení o poskytovateli pomoci“. Pokud nebudete uvedena jako POSKYTOVATEL POMOCI, nejste z pohledu zákonů pečující osobou A NEMŮŽETE ČERPAT VÝHODY PRO PEČUJÍCÍ.

Za pečující osobu, pak stát platí zdravotní pojištění, pokud je pečováno o osobu ve II. až IV. stupni závislosti. Doba péče o jinou osobu (stupeň závislosti II. – IV.) se vám započítá, jako náhradní doba důchodového pojištění, pro nárok na důchod.

Po skončení péče o jinou osobu, vám pak vzniká i nárok na podporu v nezaměstnanosti (péče o jinou osobu, se považuje za náhradní dobu zaměstnání). Podpora v nezaměstnanosti je ale v tomto případě poměrně nízká.

Druhou možností je to, že byste nebyla oficiálně pečující osobou. V takovém případě, byste se mohla přihlásit u své zdravotní pojišťovny, jako osoba pečují o jedno dítě do 7 roků nebo 2 a více dětí do 15 roků. Pak by za vás platil zdravotní pojištění stát.

Týká se to ale jenom zdravotního pojištění, a jsou zde jistá omezení. Vaše děti, by mohly chodit do školky maximálně na 4 hodiny denně, do školky pak jen po dobu povinné školní výuky.

Během péče o dítě do 7 roků (nebo 2 a více dětí do 15 roků), nesmíte pracovat v zaměstnání, nebo podnikat. Možnost příjmu z nějaké brigády, je omezena na maximálně 10 000 Kč u práce na DPP nebo do 3500 Kč u práce na DPČ.

Při péči o dítě, vám nevzniká nárok na nějaké speciální sociální dávky (pouze na běžné sociální dávky, jako jsou přídavky na dítě, příspěvek na bydlení nebo například dávky hmotné nouze).

Stát za vás také neplatí sociální pojištění. Pro budoucí důchod, se vám jako náhradní doba důchodového pojištění počítá jen doba, kdy pečujete o dítě do 4 roků. Následně byste si to pak musela řešit sama.

Pokud byste chtěla, aby se vám doba s dětmi v domácnosti počítala pro důchod, musela byste si sama platit dobrovolné důchodové pojištění. Aktuálně je to 2 482 Kč měsíčně.

Tj. z finančního hlediska, i s ohledem na sociální/zdravotní pojištění, je výhodnější být vedena jako osoba pečující. Zde je ale nutné řešit příspěvek na péči – záleží na zdravotním stavu vaší matky a dalších faktorech, zda na něj případně budete mít nárok.

Příspěvek na péči, se vyřizuje na Úřadu práce, viz. informace zde.

Pokud byste chtěla být vedená jen jako „žena v domácnosti“ (péče o dítě do 7 rok), pak to stačí písemně oznámit vaší zdravotní pojišťovně (stačí poštou/elektronicky). Není na to potřeba nějaké další potvrzení, stačí čestné prohlášení. Viz například web VZP (jiné zdravotní pojišťovny to budou mít podobně).

Pro případné přihlášení k dobrovolnému důchodovému pojištění, byste se pak případně obracela na ČSSZ – resp. místní OSSZ (okresní správa sociálního zabezpečení). Informace jsou například zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,