Peněžitá pomoc v mateřství z HPP a DPČ

Dobrý den, prosím o odpověď:

Pracuji v novém zaměstnání (na neurčito), předtím jsem byla také zaměstnaná a splňuji 270 dní účasti nemocenského pojištění v posledních dvou letech.

Souběžně s pracovním poměrem mám nyní i DPČ s pravidelným výdělkem 12.000Kč/měsíčně.

Jak se mi bude počítat PPM – z pracovního poměru nebo i z DPČ?

Musím na pracovním poměru i na DPČ odpracovat 270 dní pro splnění nároku na PPM?

Děkuji za informaci

Dotaz poslal/a: Nikola F., 10.01.2021 19:47

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.01.2021 11:23 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud chcete uplatnit nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) na základě více nemocensky pojištěných činností (HPP a DPČ), pak je opravdu potřeba, aby základní podmínky byly splněny ve všech těchto činnostech.

To se týká i podmínky účasti na nemocenském pojištění v délce 270 kalendářních dní. Tj. v případě, že jste práci na DPČ zahájila někdy v nedávné době (neuvádíte), a chtěla byste mít nárok na PPM i na základě této práce na dohodu, pak je i u ní potřeba splnit podmínku minimální účasti na nemocenském pojištění.

Přičemž pro DPČ se vám započítají jen dny, kdy trvala účast na nemocenském pojištění souběžně, s jinou nemocensky pojištěnou činností (na základě které budete také uplatňovat nárok na PPM, tj. souběžně s HPP).

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32:

(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

(5) Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z pojištění, v němž není splněna podmínka účasti na pojištění podle odstavce 2, započtou se pro splnění této podmínky doby účasti na pojištění z předchozích pojištění v období dvou let před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství; překrývající se doby účasti na pojištění lze započítat jen jednou. Je-li zároveň uplatněn nárok na peněžitou pomoc v mateřství z jednoho nebo více pojištění, ve kterých je splněna podmínka účasti na pojištění podle odstavce 2, a z pojištění, v němž není splněna tato podmínka, započtou se pro splnění této podmínky v pojištění, v němž tato podmínka splněna nebyla, jen ty dny v období dvou let před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství, v nichž trvala účast na pojištění v 270 dnech souběžně v takovém počtu pojištění, z nichž je nárok na peněžitou pomoc v mateřství uplatňován. Není-li podmínka účasti na pojištění podle odstavce 2 splněna ve více pojištěních, započtou se pro splnění této podmínky doby účasti na pojištění v období dvou let před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství jen u toho pojištění, v němž je nejvyšší denní vyměřovací základ; přitom platí postup podle věty první a druhé.

Pokud budou příslušné podmínky splněny, jak u zaměstnání na HPP, tak i u práce na DPČ, tak by se při výpočtu PPM zohlednil příjem z obou zaměstnání.

Pro každé z nich by se stanovil vyměřovací základ samostatně, a následná PPM by se vypočítala ze součtu těchto vyměřovacích základů.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,