Platba sociálního pojištění po skončení rodičovského příspěvku

Dobrý den, prosím Vás o informaci jak je to s placením sociálního pojištění, pokud již nebudu pobírat rodičovský příspěvek (celá výše 300 tis. CZK mi bude vyplacena dříve, než dítě dovrší 3 roky)

Budu chtít zůstat s dítětem doma do jeho tří let. Zdravotní pojištění za mne bude platit stát (zaměstnavatel jen zadá na pojišťovně jiný kód). Ale jak je to se sociálním pojištěním, budu ho hradit za předmětné měsíce sama? V jaké výši?

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Pavla V., 28.09.2021 08:57

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.09.2021 19:24 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud vám skončí rodičovský příspěvek, ale vy budete ještě dále na rodičovské dovolené, tak se pro vás vůbec nic nemění.

Stejně jako v době, kdy jste pobírala rodičovský příspěvek, i během rodičovské dovolené, za vás platí zdravotní pojištění stát. Zde se nic nemění.

Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 7:

§ 7

(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

c) příjemce rodičovského příspěvku;

d) ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění

Sociální pojištění, za vás během doby, kdy dostáváte rodičovský příspěvek a/nebo jste na rodičovské dovolené, nikdo neplatí.

Doba na rodičovské dovolené (resp. obecně doba péče o dítě až do jeho 4 roků), se vám ale započítává, jako doba důchodového pojištění.

Viz zákon o důchodovém pojištění, zákon číslo 155/1995 Sb., paragraf 5:

§ 5

(1) Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastni

c) osoby pečující osobně o dítě ve věku do 4 let,

Sociální pojištění (resp. důchodové pojištění), tedy nemusíte platit. Doba na rodičovské dovolené, se vám automaticky zohledňuje pro nárok na budoucí důchod.

Jak již tedy bylo uvedeno výše, skončením výplaty rodičovského příspěvku, se pro vás nic nemění, a vám dále pokračuje rodičovská dovolená. Ta vám skončí, až v den 3 narozenin dítěte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,