Podpora po nemocenské – výpočet průměrného výdělku

Dobrý den,

s paní účetní si lámeme hlavu nad údajem o výši průměrného výdělku. Máme zaměstnance, který byl od 1. 11. 2020 na pracovní neschopnosti.

Jelikož to bylo kvůli obavě před covidem, táhla se neschopnost až do 30. 4. 2021. Ze strany zaměstnance byl pak po ukončení pracovní neschopnosti rozvázán pracovní poměr dohodou.

Pro úřad práce máme stanovit výši průměrného výdělku. Za poslední čtvrtletí ale zaměstnanec příjem neměl. Jen nemocenskou.

Dodali jsme k potvrzení mzdové listy za rok 2019 a 2020, ale zaměstnanec přišel s tím, že musíme vyplnit výši průměrného výdělku.

Ale z čeho ho vypočítat?

Dotaz poslal/a: Martina, 26.05.2021 20:07

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.05.2021 19:11 napsal/a:
 

Dobrý den,

Výpočet výše podpory v nezaměstnanosti, se odvíjí od průměrného čistého výdělku, v posledním zaměstnání, za poslední ukončené kalendářní čtvrtletí. Viz. Zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 50:

§ 50

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů; pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů

Postup výpočtu průměrného výdělku je pak definován v zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb.).

V případě, že zaměstnanec v rozhodném období (poslední kalendářní čtvrtletí), neodpracoval alespoň 21 dní, pak se namísto průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek – viz paragraf 355:

§ 355 Pravděpodobný výdělek

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. 

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Tj. pokud byl zaměstnanec v rozhodném období v pracovní neschopnosti, pak můžete namísto průměrného výdělku, vycházet z toho, jaký by byl u zaměstnance pravděpodobný výdělek, a do příslušného potvrzení vyplnit tuto částku.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,