Podpora v nezaměstnanosti po půl roce práce a předchozí podpoře

Dobrý den, do 9/2020 podnikání, 10/2020 – 2/2021 úřad práce, 3-8/2021 zaměstnání,

Prosím, pokud pak půjdu znova na úřad práce, budu mít nárok na podporu znova?

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Roman G., 17.08.2021 17:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.08.2021 16:21 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste v novém zaměstnání, do kterého jste nastoupil po předchozí podpoře v nezaměstnanosti, pracoval zmíněného půl roku (6 měsíců), pak byste měl mít nárok na podporu v plném rozsahu.

U podpory v nezaměstnanosti to funguje tak, že při podání žádosti o podporu, se posuzuje období předchozích 2 roků (24 měsíců zpětně), před podáním žádosti).

Pokud jste v tomto období čerpal jinou podporu v nezaměstnanosti, tak se dále posuzuje, zda byla vyčerpána celá podpůrčí doba (do 50 roků je to 5 měsíců, 50 až 55 roků je to 8 měsíců a nad 55 roků je to 11 měsíců).

Pokud byla vyčerpána celá podpůrčí doba, a vy následně v novém zaměstnání odpracujete alespoň 6 měsíců, tak máte opět nárok na podporu v nezaměstnanosti, v plném rozsahu.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 49:

§ 49

(1) Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpise nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

(2) Do doby 6 měsíců podle odstavce 1 se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním.

Jiná je pak situace, pokud jste u předchozí podpory v nezaměstnanosti nevyčerpal celou podpůrčí dobu (tj. nebylo vyčerpáno celých 5, 8 nebo 11 měsíců).

Pokud v takovém případě, odpracujete alespoň 3 měsíce, tak je nárok opět na celou podporu v nezaměstnanosti.

Pokud ale odpracujete méně než 3 měsíce, tak je nárok na podporu, jen ve zbytku nevyčerpané doby, z předchozí podpory v nezaměstnanosti.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 48:

§ 48

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

U vás, vzhledem k tomu, že jste pracoval 6 měsíců, byste tedy podle všeho měl mít nárok na podporu v nezaměstnanosti v plném rozsahu (pokud jsou splněny všechny příslušné podmínky).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď