Podpora v nezaměstnanosti a příjem z pronájmu

Dobrý den,

prosím o informaci, zdali mam nárok na podporu v nezaměstnanosti, když mi byl ukončen pracovní poměr v zaměstnání z důvodu zrušení organizace a nadbytečnosti.

A zdali dostanu podporu v nezaměstnanosti, když pronajímám byt a dále mám příjem z pronájmu pole.

Byla jsem trvale zaměstnaná 15 let po MD. Příjem z pronájmu bytu je 6000,-/ měsíčně Kč, z pole asi 16 000,- ročně. Vzhledem k tomu, že jsem obě nemovitosti zdědila loni, ještě jsem za loňský rok nepodávala žádné daňové přiznání.

Nicméně podpora v nezaměstnanosti by u mě byla vyšší než oba tyto příjmy.

Pokud by mě podpora nemohla náležet, jak mám prosím postupovat, abych o ni nepřišla.

Děkuji moc za informaci

Dotaz poslal/a: Magda M., 03.01.2021 22:07

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.01.2020 14:25 napsal/a:
 

Dobrý den,

Příjmy z pronájmu nemají žádný vliv, na nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo na výpočet její výše. To, že pronajímáte byt/pozemek, není pracovní činnost nebo podnikání.

Pokud jste nyní v posledních 15 letech pracovala, pak byste určitě měla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (splňujete základní podmínky minimální doby účasti na důchodovém pojištění, 12 měsíců za poslední dva roky).

Měla byste mít nárok na podporu v plné výši – tj. první dva měsíce je to 65%, pak další dva měsíce 50% a po zbytek doby 45%. Výpočet podpory, by měl vycházet z vašeho příjmu v zaměstnání – resp. z průměrného čistého výdělku za poslední kalendářní čtvrtletí.

Záleží ale i na tom, zda vám bylo při ukončení zaměstnání vyplaceno odstupné. Vzhledem k udávaným důvodům pro ukončení zaměstnání a délce zaměstnání, se domnívám, že jste dostala odstupné za 3 měsíce.

V takovém případě ale první 3 měsíce, co budete vedená na ÚP, nebudete dostávat podporu v nezaměstnanosti. Nepřicházíte o ni (nezkracuje se doba, po kterou vám bude podpora vyplácena). Výplata podpory, se pouze odkládá o tu dobu (zřejmě 3 měsíce), za kterou vám náleží odstupné.

Pokud jste dostala odstupné za 3 měsíce, pak za 1 – 3 měsíc na Úřadu práce nedostáváte nic. Od 4 měsíce vám začne být vyplácena podpora v nezaměstnanosti a budete na ni mít nárok po celou dobu, která se odvíjí od vašeho věku (5 – 11 měsíců).

To, že máte příjem z pronájmu, nehraje vůbec žádnou roli. Vliv by mělo pouze to, pokud byste měla nějaké další zaměstnán (brigádu nebo přivýdělek), nebo pokud byste souběžně se zaměstnáním na HPP i podnikala jako OSVČ.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,