Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit:

Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění?

A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů?

Moc děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Petra, 08.12.2021 07:25

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.12.2021 15:12 napsal/a:
 

Dobrý den,

Jít po skončení zaměstnání na Úřad práce, je vaše právo, nikoliv vaše povinnost. Obecně je doporučováno, abyste šla na Úřad práce, do 3 pracovních dní, od skončení zaměstnání.

Pokud na Úřad práce přijdete do 3 pracovních dní, pak vám doba evidence na Úřadu práce, navazuje přímo na skončené zaměstnání.

Pokud jdete na Úřad práce později, tak vás zaevidují až ke dni, kdy jste na Úřad práce přišla, a podala žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání. V roce 2022, tam tedy můžete jít nejdříve 3. ledna 2022.

Na Úřad práce, ale můžete jít kdykoliv – je to na vás. Zcela určitě tam není žádná sankce, pokud nepřijdete do 3 pracovních dní.

Na Úřad práce, ale nemusíte chodit osobně – vše se dá vyřídit i přes internet. Příslušné formuláře, je možné najít na webu MPSV.cz:

  • Žádost o zprostředkování zaměstnání (evidence uchazeče o zaměstnání) najdete zde
  • Žádost o podporu v nezaměstnanosti najdete zde
  • Je potřeba naskenovat/vyfotit i další dokumenty, jako např. dohodu o ukončení pracovního poměru, zápočtový list či potvrzení o výši průměrného výdělku, pro účely výpočtu podpory v nezaměstnanosti

Vyplněné formuláře, můžete na Úřad práce poslat poštou, prostřednictvím datové schránky, nebo emailem. Další informace k tomu, jak komunikovat s ÚP, najdete zde.

Pojištění (sociální a zdravotní), za vás zaměstnavatel platí jen v době, kdy jste u něj zaměstnaná.

Ode dne, kdy budete zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání, pak za vás zdravotní pojištění platí stát. Sociální pojištění za nezaměstnané nikdo neplatí (doba na Úřadu práce, se ale může započítat, jako náhradní doba důchodového pojištění).

Povinnost, platit si sama zdravotní pojištění, vám vzniká ve chvíli, kdy za vás celý kalendářní měsíc, neplatí pojištění někdo jiný (zaměstnavatel nebo stát). Tj. za prosinec nemáte povinnost si platit zdravotní pojištění. V lednu byste měla povinnosti si ho zaplatit, jen pokud byste celý měsíc byla doma, a nebyla vedená na Úřadu práce. Máte ale povinnost, do 8 dní informovat svoji zdravotní pojišťovnu viz například zde.

Sociální pojištění si platit nemusíte, není to povinné, jako u zdravotního pojištění. Je ale možnost, případně platit dobrovolné důchodové pojištění.

Pokud se na Úřad práce půjdete zaregistrovat na začátku ledna 2022, tak se bude pro nárok na podporu posuzovat splnění podmínek k tomuto dni. Jednou z hlavních podmínek, je účast na důchodovém pojištění, v rozsahu alespoň 12 měsíců, za poslední dva roky.

Pokud budete splňovat podmínky, pro přiznání nároku na podporu v nezaměstnanosti, pak by vám měla být přiznána do 30 dnů, od podání žádosti (úřad má na rozhodnutí 30 dní, podpora se pak přiznává zpětně, ke dni, kdy o nic bylo požádáno).

Pokud by vám pak vznikl nárok na podporu od toho 3. 1. 2022 (nárok vznikne ode dne podání žádosti), tak vám pak podpora bude vyplacena následující měsíc.

Podpora v nezaměstnanosti, se podobně jako výplata, vyplácí zpětně. Tj. v únoru dostáváte podporu za leden. Pokud byste šla na ÚP, ještě v prosinci, pak můžete mít nárok na poměrnou část podpory za prosinec, už v lednu.

Výjimkou by byla situace, kdy by vám při ukončení zaměstnání, vznikl nárok na odstupné. To vám zaměstnavatel může vyplatit i při ukončení pracovního poměru dohodou. Pokud byste například dostala odstupné za 3 měsíce, tak následně první 3 měsíce na Úřadu práce, nedostáváte podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,