Podpora v nezaměstnanosti, nemocenská a mateřská po skončení smlouvy na dobu určitou

Dobrý den, chtěla bych se Vás moc zeptat o radu v situaci, která pro mě není vůbec přehledná.

Tento týden mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou a dle všech podmínek bych měla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Bohužel jsem skončila kvůli zdravotním problémům tři týdny zpět na nemocenské ze zdravotních problémů v těhotenství, které již ustaly a je možné ukončit pracovní neschopnost.

Na mateřskou dovolenou bych nastoupila za měsíc a půl až 2. Po skončení mateřské přemýšlím nad variantou shánět si zaměstnání.

Chci se Vás zeptat jak je to s výplatou podpory v nezaměstnanosti v následujících případech.

a) Na nemocenské bych byla do termínu mateřské. Pak bych o podporu v nezaměstnanosti přišla? Nebo by bylo možné se po skončení mateřské nebo rodičovské se evidovat na ÚP? A nárok by vznikl? Je brána mateřská dovolená jako náhradní doba zaměstnání (co těch 6 až 8 týdnů před porodem)?

b) byla by pracovní neschopnost ukončena a já bych se přihlásila na ÚP.
Pak bych vyčerpala z nároku podpory v nezaměstnanosti jen část. Po skončení mateřské nebo rodičovské by bylo možné se přihlásit na ÚP a podporu dovybrat? A jak je to prosím s možností určení výše rodičovského příspěvku? Bylo by možné pak z ÚP si zvolit délku a výšku rodičovského příspěvku?

Předem moc děkuji za vysvětlení.

Dotaz poslal/a: Eva, 11.03.2021 14:15

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.03.2021 19:05 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste po skončení zaměstnání, tak nemůžete jít na Úřad práce a žádat o podporu v nezaměstnanosti. V době pracovní neschopnosti, vás Úřad práce nemůže zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

Na podporu v nezaměstnanosti můžete mít nárok po skončení pracovní neschopnosti, nebo po skončení mateřské (čerpání PPM) nebo po skončení rodičovské (po skončení rodičovského příspěvku). Nebo případně i dříve.

Uchazečem o zaměstnání se nemůžete stát v době, kdy jste v pracovní neschopnosti nebo ani v době, kdy dostáváte peněžitou pomoc v mateřství před porodem, nebo ani v době 6 týdnů po porodu.

Jinak ale můžete být uchazečem o zaměstnání i v době, kdy ještě dostáváte PPM, nebo i v době, kdy už budete dostávat rodičovský příspěvek. V

Ve vašem případě se nedá mluvit o tom, že byste byla přímo na mateřské dovolené nebo na rodičovské dovolené. Po skončení pracovního poměru jste nezaměstnaná.

Nyní v pracovní neschopnosti, pak můžete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, následně na rodičovský příspěvek. O mateřskou/rodičovskou dovolenou se ale jednat nebude.

Na podporu v nezaměstnanosti můžete mít nárok, jen jako uchazeč o zaměstnání. Tj. na Úřad práce byste měla jít v době, kdy si budete hledat zaměstnání nebo případně v době, kdy vám skončí rodičovský příspěvek.

Jako uchazeč o zaměstnání máte i určité povinnosti (chodit na schůzky na Úřadu práce, aktivně se zapojit do hledání nové práce apod.). Není možné jenom mít podporu a přitom nehledat zaměstnání (minimálně je potřeba se „tvářit“, že ho hledáte).

Jak pracovní neschopnost po skončení zaměstnání, tak i následná péče o dítě (případně až do jeho 4 roků), se počítá jako náhradní doba důchodového pojištění (náhradní doba zaměstnání).

Co se týká dovybrání podpory v nezaměstnanosti, tak hodně záleží, kdy byste šla podruhé na Úřad práce. Posuzuje se období posledních dvou roků.

Pokud byste šla na Úřad práce, až poté, co byste v posledních dvou letech byla jen doma a dítětem, pak budete mít nárok na celou podpůrčí dobu (5 měsíců), podpora je pak ale jen nízká (první dva měsíce je to jen lehce přes 5 tisíc korun.

Rodičovský příspěvek si budete moci zvolit. To je navázáno na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud byste neměla nárok na PPM, pak si můžete zvolit měsíční částku do 10 000 Kč měsíčně. Pokud budete mít nárok na PPM, tak si můžete zvolit případně i vyšší měsíční částku (30násobek ze 70% vyměřovacího základu pro PPM).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,