Výpočet nároku na podporu v nezaměstnanosti po neschopence

Dobrý den, uvažuji o odchodu ze zaměstnání, zřejmě dohodou.

V tomto roce jsem byla od 22. 2. 2021 do 31. 3. 2021 na neschopence. Jak se mi bude vypočítávat nárok na podporu v nezaměstnanosti? Z jakého výdělku bude stanoven?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Petra V., 2.04.2021 20:31

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.04.2021 10:32 napsal/a:
 

Dobrý den,

Výpočet podpory v nezaměstnanosti, se provádí na základě průměrného čistého výdělku v posledním zaměstnání. Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 50 a dále.

Postup určení průměrného výdělku je dán zákoníkem práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), paragraf 351 a dále.

Průměrný výdělek se stanovuje na základě předchozího kalendářního čtvrtletí. Pokud byste tedy ukončila zaměstnání v dubnu 2021, pak se průměrný výdělek stanoví na základě příjmu v lednu až březnu 2021.

Průměrný výdělek se vypočítá nejprve jako průměrný hrubý hodinový výdělek:

  • Vychází se z hrubé mzdy zaúčtované k výplatě v daném období
  • Nezapočítává se například náhrada mzdy za dovolenou, náhrada mzdy za nemoc nebo nemocenské dávky
  • Započítávají se různé přeplatky – například za práci přesčas
  • Zjištěný souhrn hrubých příjmů se dělí počtem odpracovaných hodin, včetně přesčasových hodin (hodiny, kdy jste byla v pracovní neschopnosti, se nepoužijí)

Výsledkem výpočtu, je průměrný hrubý hodinový výdělek. To, že jste část prvního čtvrtletí 2021 byla v pracovní neschopnosti, by tedy nemělo mít negativní vliv na výpočet výše průměrného výdělku (nižší příjem z náhrady mzdy za nemoc nebo nemocenské dávky, do výpočtu nevstupují).

Na základě průměrného hrubého hodinového výdělku se spočítá průměrný hrubý měsíční výdělek. A to tak, že zjištěný hodinový výdělek, se násobí počtem pracovních hodin za týden (například 40 hodin – podle toho, jakou máte týdenní pracovní dobu) a to se násobí koeficientem 4,348 (průměrný počet týdnů v měsíci).

Z průměrného hrubého měsíčního výdělku se spočítá průměrný čistý měsíční výdělek. A to tak, že se aplikují běžné postupy (srážky na sociální, zdravotní, daně) ke dni, kdy je údaj o průměrném čistém výdělku vystavován.

Průměrný čistý výdělek tedy není průměrná čistá výplata. V průměrném výdělku je zohledněn skutečný příjem za skutečně odpracovanou dobu (zameškaná doba, jako neschopenka nebo dovolená, apod., se vyloučí).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,