Podpora v nezaměstnanosti po rodičovské a práce na DPČ

Dobrý den,

dne 8. 3. 2021 má dcera 4 roky. Rodičovský příspěvek čerpám do jejich čtvrtých narozenin. Poslední příspěvek mi bude vyplacen v dubnu (za březen).

Má otázka zní:

1) Od kdy se mám hlásit na úřad práce? Od 9. 3. 2021 nebo od 1. 4. 2021. Bude mi za celý březen placeno zdravotní a soc. pojištění?  Je to kryto na celý březen v rámci rodičovské tj. i doba 10.3. -31.3?

2) Na úřadu práce budu pobírat nízkou podporu cca 5100 Kč. Budu mít ale možnost práce na DPČ. Práce vychází třeba na tři různé dny v měsíci. Výdělek je do 3499 Kč. Chci se zeptat, zda  si mohu k podpoře takto přivydělat. Dostanu tedy podporu + výdělek 3499 Kč? Je to tak. Nebo mi bude podpora nějak pozastavena. Popřípadě jak? Když budu pracovat tři dny v měsíci (např. každé pondělí).

Děkuji  za odpověď

Dotaz poslal/a: Ivana, 19.02 2021 18:35

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.02.2021 8:32 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na Úřad práce můžete jít (s ohledem na zdravotní pojištění), až od 1. 4. 2021. Povinnost zaplatit si zdravotní pojištění (v roce 2021 je to 2052 Kč měsíčně), vám vzniká v případě, že za vás neplatí zdravotní pojištění stát (nebo třeba zaměstnavatel apod.), po celý kalendářní měsíc.

Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 5:

§ 5 Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud

c) má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc.

Sociální pojištění si sama platit nemusíte a u něj to funguje trochu jinak. To za vás stát nikdy neplatí.

Doba péče o dítě (až do jeho 4 roků), nebo případně i doba, kdy jste vedená jako nezaměstnaná, se vám počítá jako náhradní doba důchodového pojištění. Tj. s ohledem na důchodové pojištění (započítání doby), byste na Úřad práce měla jít po 4 narozeninách dcery (do 3 pracovních dnů).

Co se týká nároku na podporu v nezaměstnanosti, tak ta je po skončení rodičovského příspěvku opravdu nízká:

  • První dva měsíce je to 5 198 Kč
  • Druhé dva měsíce je to 4 154 Kč
  • Poslední měsíc je to 3 808 Kč

V době, kdy vám bude vyplácena podpora v nezaměstnanosti, ale nesmíte mít žádný příjem – ani z DPČ, bez ohledu na výši příjmu.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 44:

(3) Uchazeči o zaměstnání se neposkytuje podpora v nezaměstnanosti po dobu trvání právního vztahu vzniklého k výkonu některé z činností podle § 25 odst. 3, po dobu, po níž je v postavení některé z osob uvedených v § 25 odst. 1 písm. c) až f) a s), aniž by se přihlíželo k výši příjmu nebo odměny, to neplatí pro člena bytového družstva, který vykonává práci nebo činnost pro bytové družstvo mimo pracovněprávní vztah nebo je pověřen obchodním vedením bytového družstva, a po dobu, po kterou je mu poskytována podpora při rekvalifikaci.

Pokud byste během evidence na ÚP zahájila práci na DPČ, tak ji musíte nejpozději v den nástupu nahlásit na ÚP. A bez ohledu na výši příjmu, vám od tohoto dne, nebude dále vyplácena podpora v nezaměstnanosti.

Byla by pozastavena po dobu tohoto „zaměstnání“ (po dobu trvání této dohody, ne jen za konkrétní dny výkonu práce).

Příjem z DPČ, můžete mít až do výše jedné poloviny minimální mzdy (v roce 2021 je to 7600 Kč hrubého měsíčně), až po ukončení výplaty podpory v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,