Podpora v nezaměstnanosti po skončení nemocenské

Dobrý den,

31. 8. 2021 mi končí pracovní poměr ze strany zaměstnavatele. Vzhledem ke zdraví, budu mít neschopenku.

Je mi 56 let. Jak dlouho budu pobírat podporu, po ukončení neschopenky?

Kdy se musím přihlásit na úřad práce, hned po ukončení zaměstnání?

Děkuji

Dotaz poslal/a: M., 02.8.2021 16:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.08.2021 10:23 napsal/a:

Dobrý den,

Na Úřad práce, byste měla zajít až po skončení neschopenky (pracovní neschopnosti). V době, kdy jste v pracovní neschopnosti, vás na Úřadu práce nemohou zařadit mezi uchazeče o zaměstnání, což je nutným předpokladem pro to, abyste měla nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Viz. Zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.), paragraf 25, odstavec 2:

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Po skončení pracovní neschopnosti, byste tedy měla zajít na Úřad práce – do 3 pracovních dní. Zde si pak standardně požádáte o podporu v nezaměstnanosti.

Doba, po kterou můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, se odvíjí od věku. Nad 55 roků, máte nárok na podporu po dobu 11 měsíců.

První dva měsíce můžete dostávat 65% z průměrného výdělku, další dva měsíce je to 50% z průměrného výdělku, a zbytek doby (7 měsíců) dostáváte 45% z průměrného výdělku.

Roli může hrát i to, zda při ukončení zaměstnání, dostanete vyplaceno odstupné. Pokud je ukončen pracovní poměr ze strany zaměstnavatele, a vy u něj pracujete alespoň 12 měsíců, pak máte nárok na odstupné. Jeho výše se odvíjí od počtu odpracovaných roků a od výše průměrného výdělku.

Pokud byste při ukončení dostala vyplaceno odstupné – například 3 násobky průměrného měsíčního výdělku, tak následující 3 měsíce, nemáte nárok na podporu. Nepřicházíte o ni, jen se v tu dobu nevyplácí.

Takže bude záležet i na tom, jak dlouho budete po skončení zaměstnání v pracovní neschopnosti.

Pokud by vám například při ukončení zaměstnání vznikl nárok na odstupné (3x průměrný měsíční výdělek), a vy byla v pracovní neschopnosti ještě měsíc, po skončení zaměstnání, a pak šla na Úřad práce, tak  potom první dva měsíce na ÚP nebudete dostávat žádnou podporu. I tak byste ale měla nárok na 11 měsíců – jen by se podpora začala vyplácet později.

Ještě jen připomínám, že pracovní neschopnost, musí být zahájena v průběhu zaměstnání, nebo nejpozději do 7 kalendářních dní, od skončení zaměstnání. Pokud by to bylo až později, tak už by nebyl nárok na nemocenské dávky.

Vzhledem k tomu, že prvních 14 dní, vám při neschopence platí nemocenskou zaměstnavatel, pak je optimální, pokud je neschopenka zahájena alespoň 14 dní, před koncem zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď