Podpora v nezaměstnanosti – ve zkušební době, nenavazující zaměstnání

Dobrý den,

pracoval jsem 7 let u jedné firmy. V listopadu 2020 jsem podal výpověď dohodou a do nového zaměstnání nastoupil až v lednu 2021.

Byl tam tedy měsíc (prosinec) prodleva. Ten daný měsíc jsem se nehlásil na Úřad práce, zaplatil jsem za sebe, jako samoplátce, pouze zdravotní pojištění, sociální ne.

Nyní, po necelých dvou měsících chci v novém zaměstnání podat opět výpověď ve zkušební době, a tentokrát se chci nahlásit na úřad práce.

Podle které práce/z kterých měsíců se počítá podpora v nezaměstnanosti? Bude problém ten měsíc bez sociálního pojištění?

S poděkováním

Dotaz poslal/a: Jan C., 20.02.2021 21:03

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.02.2021 14:56 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nejprve bych vás upozornila, že pokud chcete nyní ukončit zaměstnání ve zkušební době, tak velmi pravděpodobně nechcete dávat výpověď. Ve zkušební době se obvykle jedná o zrušení pracovního poměru. To můžete učinit jak vy, tak i zaměstnavatel, v podstatě kdykoliv a není ani nutné udávat nějaký důvod.

Pokud byste ale podal standardní výpověď, pak by byla dvouměsíční výpovědní lhůta, tj. aktuálně byste v daném zaměstnání musel pracovat až do konce dubna 2021, což zřejmě nechcete. Ukončení pracovního poměru ve zkušební době, byste měl zaměstnavateli oznámit písemně. Ale určitě to tedy nenazývejte výpovědí.

Co se týká nároku na podporu v nezaměstnanosti, tak ten byste podle uvedených informací měl mít zcela určitě. Pro nárok na podporu je potřeba mít účast na důchodovém pojištění, v délce alespoň 12 kalendářních měsíců za posledních dva roky.

Což vy budete mít zcela určitě. Do období posledních 2 roků by vám tam spadalo 23 měsíců účasti na důchodovém pojištění. Ten jeden měsíc ničemu nevadí.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti se odvíjí od příjmu (průměrného čistého výdělku), v posledním ukončeném zaměstnání, před podáním žádosti o podporu.

Podpora by se vám tedy vypočítala na základě příjmu (průměrného výdělku), v novém zaměstnání, kde jste nyní ve zkušební době. Předchozí zaměstnání, nebo ten jeden měsíc, kdy jste byl OBZP, nehraje pro výpočet podpory žádnou roli.

Výpočet by vycházel pouze z aktuálního období, v novém zaměstnání (za běžných podmínek by to bylo poslední ukončené kalendářní čtvrtletí, pokud jste v něm ale ještě nepracoval, pak je to aktuální kalendářní čtvrtletí, nebo případně pravděpodobný výdělek)

Po ukončení zaměstnání ve zkušební době, byste tedy měl do 3 pracovních dní zajít na Úřad práce, a zde si podat žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a o podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,