Pokračování v podpoře v nezaměstnanosti

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat.

Od 4.8. 2020 jsem byla registrována na ÚP a pobírala podporu v nezaměstnanosti.  1.2.2021 jsem nastoupila do služebního  poměru na ÚP jako referentka hmotné nouze.

Práce v tomto oboru byla pro mne moc náročná a pracovní poměr jsem ukončila ve zkušební době k 26.3. 2021. Budu se muset opět registrovat na ÚP.

Otázka zní. Bude mi vyplácena podpora v nezaměstnanosti po zbytek podpůrčí doby.  Je mi 57 let.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Renata L., 19.03.2021 20:32
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.03.2021 16:47 napsal/a:

Dobrý den,

Limitujícím faktorem může být to, zda vám pozici na Úřadu práce zprostředkoval Úřad práce. V takovém případě je omezení, že pokud je dané zaměstnání ukončeno bez vážného důvodu, dříve než po 6 měsících, tak vás Úřad práce nemusí zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25:

(8) Překážkou pro zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání je, pokud 

a) fyzická osoba bez vážného důvodu ukončí sama nebo na základě dohody se zaměstnavatelem vhodné zaměstnání (§ 20) zprostředkované krajskou pobočkou Úřadu práce, nebo

V případech podle písmene a) nebo b) může být fyzická osoba zařazena na základě nové písemné žádosti do evidence uchazečů o zaměstnání po uplynutí 6 měsíců ode dne sjednaného jako den nástupu do zaměstnání, zprostředkovaného krajskou pobočkou Úřadu práce.

Dále pak záleží na tom, jestli jste během předchozí evidence na Úřadu práce vyčerpala celou podpůrčí dobu. Podle vašeho věku, byste měla mít podpůrčí dobu vyplácení podpory v nezaměstnanosti 11 měsíců.

Pokud tato doba nebyla vyčerpána, a vy jste nyní pracovala méně než 3 měsíce, pak byste mohla mít nárok na zbývající část podpůrčí doby (pokud jste například vyčerpala 6 měsíců, tak by vám nyní zbývalo 5 měsíců podpůrčí doby).

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 48:

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

Pokud by vám uplynula celá podpůrčí doba (což ale podle toho, co píšete v dotazu, nepředpokládám), pak byste musela „pracovat“ alespoň 6 měsíců.

Musí být také splněny obecné podmínky, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti – tj. minimálně 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění za poslední 2 roky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď