Porodné – jaké příjmy se započítávají?

Dobrý den, mám dotaz ohledně porodného. Jaké příjmy se tam započítávají:

Termín porodu mám 11. února 2021. Od listopadu 2020 jsem v pracovní neschopnosti. Při pracovní neschopnosti vykonávám samostatně výdělečnou činnost na vedlejší příjem, jelikož mým hlavním zdrojem příjmu je zaměstnání.

Musím tedy do mých příjmů započítat i příjmy vedlejší?

A jak je mám počítat, když daň z příjmu z podnikání odvádím až při ročním zúčtování daní?

Díky za odpověď.

Dotaz poslal/a: Sabina T., 09.01.2021 16:58

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.01.2021 14:29 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na porodné budete mít nárok, pokud váš průměrný měsíční příjem (vás + případně i otce dítěte), nepřekročí 2,7 násobek životního minima. Životní minimum pro dvě dospělé osoby + dítě je v roce 2021 částka 8 720 Kč. Životní minimum pro jednu dospělou osobu a dítě do 6 roků je v roce 2021 částka 5 520 Kč.

Pokud je to vaše první dítě, pak je hranice průměrného příjmu, pro nárok na porodné, ve výši 23 544 Kč (pokud se budete zahrnovat vy + otec + dítě). Pokud byste se měla započítat jenom vy + dítě, pak je to 14 904 Kč.

Rozhodným obdobím, ze kterého se posuzují příjmy u porodného, je poslední ukončené kalendářní čtvrtletí. Pokud se má dítě narodit v únoru 2021, pak je rozhodné období říjen až prosinec 2020.

Jako příjem, se posuzují všechny příjmy. Tedy jak například výplata ze zaměstnání, tak i nemocenské dávky nebo náhrada mzdy za nemoc, které zřejmě dostáváte během pracovní neschopnosti. Stejně tak, jako případná mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) apod.

U vás to budou zřejmě hlavně nemocenské dávky (ve čtvrtletí, kdy byly vyplaceny) nebo výplata ze zaměstnání (v měsíci kdy byla zaúčtována) a příjem z podnikání.

Co se týká podnikání, tak tam je několik možností. Měla by se vám, jako průměrný příjem, započítat 1/12 příjmu, na základě předchozího daňového přiznání, tj. toho, které jste podávala v roce 2020.

(4) Vykonává-li osoba podle svého prohlášení v rozhodném období samostatnou výdělečnou činnost, započítává se jí jako příjem z této činnosti do rozhodného příjmu za každý měsíc 

a) jedna dvanáctina příjmů uvedených v daňovém přiznání za kalendářní rok, který bezprostředně předchází kalendářnímu roku, do něhož spadá počátek období od 1. července do 30. června následujícího kalendářního roku, a to bez ohledu na to, kolik měsíců osoba ve zdaňovacím období samostatnou výdělečnou činnost vykonávala a zda tato činnost byla ve zdaňovacím období vykonávána jako činnost hlavní či vedlejší, nebo

Pokud jste daňové přiznání zatím nepodávala, pak se vám jako příjem započítá 25% z průměrné mzdy. Aktuálně (až do poloviny roku 2021), by se jednalo o částku 8 500 Kč, jako průměrný měsíční příjem z podnikání.

(6) Vykonává-li osoba podle svého prohlášení v rozhodném období samostatnou výdělečnou činnost, avšak v předcházejícím zdaňovacím období samostatnou výdělečnou činnost nevykonávala, započítává se jí jako příjem z této činnosti do rozhodného příjmu 

a) za každý měsíc, v němž vykonávala samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní činnost, částka odpovídající 25 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, nebo

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,