Potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti

Dobrý den,

z čeho mám vypočítat údaj o výši průměrného výdělku pro účely potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Pracovní poměr ukončen 1. 3. 2021. Byl jsem nemocen od 20. 11. 2020 do 28. 2. 2021

Vypočítá se průměr za poslední čtvrtletí –  tzn. od 1. 9. 2020 do 31. 12. 2020 nebo se nemocenská nepočítá  a počítá se jen čistý příjem ze mzdy, pak tedy od 1. 7. 2020 do 30. 9. 2020.

Nebo je to ještě jinak? Na úřadu práce mně nejsou schopni odpovědět.

Děkuji a přeji hezký den.

Dotaz poslal/a: Zdeněk P., 10.03.2021 8:50

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.03.2021 18:54 napsal/a:
 

Dobrý den,

Potvrzení o výši průměrného výdělku, by vám měl vystavit zaměstnavatel – pravděpodobně mzdová účetní. To si určitě nemusíte vypočítávat sám. Potvrzení by vám měl vydat zaměstnavatel při ukončení zaměstnání.

Postup výpočtu průměrného výdělku se řídí zákoníkem práce – viz paragraf 351. Není to matematický průměr čisté mzdy (tj. není to průměrná výplata), počítá se to úplně jinak.

Rozhodným obdobím pro výpočet průměrného výdělku je předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud byl pracovní poměr ukončen k 1. 3. 2021, pak je rozhodným obdobím říjen, listopad a prosinec 2021.

Pokud byste v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 směn, pak by se použil pravděpodobný výdělek (viz paragraf 356, ZP). Vzhledem k udávanému datu začátku pracovní neschopnosti, mám ale za to, že v rozhodném období bylo odpracováno 21 dní (směn)

Průměrný výdělek se spočítá, jako průměrný hrubý hodinový výdělek. A to tak, že se vezme hrubá mzda (plat) v daném období včetně příplatků, jako je například za práci přes čas, apod. Naopak se nezapočítává například náhrada mzdy za nemoc (nemocenské dávky už vůbec ne).

Takto zjištěná částka se vydělí počtem odpracovaných hodin v daném období, včetně přesčasových hodin. Dny (hodiny) omluvené absence, jako je například odvolená nebo pracovní neschopnost se nezahrnují.

Výsledkem je pak průměrný hrubý hodinový výdělek. Z něj se spočítá průměrný měsíční hrubý výdělek. A to tak, že se průměr za hodinu vynásobí vaší týdenní pracovní dobou (například 40 hodin). A to celé se násobí průměrným počtem týdnů v roce – což je koeficient 4,348.

Výsledkem je průměrný hrubý měsíční výdělek. Pro účely podpory v nezaměstnanosti se používá průměrný čistý měsíční výdělek, takže se odečte sociální a zdravotní pojištění a záloha na daň z příjmu (podle aktuálních podmínek k datu vystavení potvrzení).

Ale jak již bylo uvedeno výše, toto si nemusíte počítat sám, měl by vám to vystavit zaměstnavatel (mzdová účetní), která na to má účetní program.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,